Jihde om sitt magiska slut - Innebandy.se
2009-10-01 14:09

Jihde om sitt magiska slut

Svenska Innebandyförbundet har nominerat Niklas Jihde till Idrottsgalan 2009 i kategorin ”årets främsta prestation”. Sagan som avslutade hans karriär var fantastisk, enligt honom själv.


Niklas Jihde i SM-finalen 2009.
Foto: Stefan Svensson
.

Niklas Jihde avslutade i SM-finalen i Globen i våras en fantastisk karriär med att inleda och avsluta målskyttet mot Warberg och bärga ett SM-guld till AIK.

När Jihde i matchens sista sekunder rullade in 6-2-bollen i tom målbur avslutades ett framgångsrikt kapitel i innebandyhistorien.

– Det blev lite som en saga. Det var som att man hade läst Buster egentligen. Det var så mycket snack innan finalen om hur det skulle kännas att lägga av och så, och fick jag drömma om det perfekta slutet så var det precis det jag fick i Globen. Det var nästan för bra för att vara sant, berättar Niklas och minns det avslutande målet från i våras som var den perfekta punkten på karriären.

– Jag tänkte inte på det så mycket just då. Matchen var redan avgjord och det var guldet man var ut efter, men i efterhand har man förstått att det var ganska coolt att det blev så att man fick både öppna upp och stänga målskyttet. Det var det optimala slutet.

Det kunde inte ha blivit bättre alltså?
– Nej, och kanske var det slutet som gjorde att jag inte känt något stort sug efter att spela igen. Det är många som frågar mig hur mycket jag saknar innebandyn, men jag fick en perfekt avslutning på mitt innebandykapitel och det är bra så.

Hela säsongen, förutom den förlorade VM-finalen, var ju faktiskt fantastisk för din del med SM- och Europacupguld?
– Det var faktiskt en av mina bättre säsonger i karriären. Vi tog en unik dubbel med SM- och Europacupguld och poängen rullade in för mig under hela säsongen. Det var bara fadäsen att inte vinna VM som svider, speciellt eftersom jag var kapten.

Men guldmissen sved inte tillräckligt för att du skulle fortsätta spela?
– Nej, det gjorde det inte och jag har ändå fem VM-guld sedan tidigare som ligger hemma. Och i ärlighetens namn kanske det var rättvist att Finland vann. 

 

Niklas Jihdes avslutning på en lång och framgångsrik karriär var, enligt honom själv, perfekt. Foto: Stefan Svensson.


Svenska Innebandyförbundet har alltså nominerat Niklas Jihde till ”Idrottsakademins pris till årets främsta prestation”. Idrottsakademin nominerar fyra kandidater i varje kategori utifrån alla nomineringar som kommer in från alla idrottsförbund, men Niklas har inga stora förhoppningar om att bli nominerad.

– Jag skulle faktiskt bli förvånad om de tog med en innebandygrej, det är ju knappt en innebandyspelare som satt sin fot i Globen på det där eventet. Vi har vår dag i april, men visst hade det varit roligt om man fick vara med där. Det hade varit riktigt stort och det hade nog varit en av de främsta meriterna i karriären, menar Niklas.

– Det känns också som att det finns många andra prestationer i idrottsvärlden som kanske är större än mitt lilla avslut på karriären.

Niklas Jihdes karriär var lång och fantastisk, och han menar att innebandyn har gett honom mycket.

– Jag skulle vilja säga att karriären varit händelserik och jag har fått vara med om det mesta. Det bästa idrottsliga beslutet jag tagit var att fortsätta med innebandyn trots att det var en liten sport och att alla undrade varför jag lade av med tennisen och andra idrotter, berättar Niklas.

– Karriären handlade om både fram- och motgångar. Man kan säga att min karriär gick från att vara sämst när det gäller till att vara bäst när det gäller, det sammanfattar nog det ganska bra.

Idag är Niklas programledare i Viasat Hockey. Innebandymässigt skriver han krönikor på AIK:s hemsida och hjälper klubben med diverse saker, men i övrigt blir det inte speciellt mycket innebandy.

– Jag hjälper AIK en del och det känns skönt att kunna ge tillbaka en del eftersom de gett mig väldigt mycket. Sedan räcker inte tiden till för att spela, en del är på mig om en comeback i division fem eller sex, men det får bli lugnt i år, berättar Niklas.

– Men sedan rycker det så klart lite i innebandynerven eftersom det är så skoj, och jag kanske kan tänka mig att coacha i framtiden. Jag har alltid trott att jag är för snäll för att bli tränare, men nu tror jag att jag kan hantera den biten.

Så du ska peta Ulf Hallstensson i AIK menar du?
– Hallstensson petar man inte, han är väl den ende coachen i Sverige som man inte petar. Han börjar väl bli gammal han också, han orkar väl inte sitta på huk där hur länge som helst (haha).

Vad kan du bidra med som tränare då?
– Framförallt otroligt mycket erfarenhet och kanske lite nya idéer. Man ser innebandy på ett helt annat sätt nu när man har slutat och jag har haft otroligt många tränare genom åren, och skulle man slå ihop alla erfarenheter från dem, ta det bästa och skapa något eget tror jag att det kan bli riktigt bra.

Nominerade till Idrottsgalan


Författare: Jonas Gustavsson