2009-10-18 15:35

Iksu vann Europacupen igen

Det blev det tuffaste matchen i turneringen, men Iksu kunde ändå besegra UHC Dietlikon med komfortabla 9-5 i finalen i Europacupen och försvara guldet från ifjol.

Segern grundlades egentligen redan i den första perioden där Iksu gick upp i en 3-0-ledning.

Frida Eriksson kontrade in 2-0 i numerärt underläge efter en fin passning av Anna Wijk då Dietlikon hade chansen att utjämna, vilket var psykologiskt viktigt. Eriksson spelade också fram till både 1-0 och 3-0.

– Vi startade matchen riktigt bra i den första perioden och hade massor av chanser vid sidan av de tre mål vi gjorde. 3-0 var nästan i underkant med tanke på hur bra vi spelade, säger assisterande tränaren Peter Grubbström.

Den andra perioden började lika bra som den första med två snabba Iksumål, men Dietlikon lyfte sig något spelmässigt och kunde reducera ett par gånger innan Martina Söderkvist med nio sekunder kvar av perioden lyfte in psykologiskt viktiga 7-2.

– I den andra perioden lyfter sig Dietlikon lite grand men vi fortsätter att spela bra, och när vi lyfter in 7-2 i slutet av perioden så kändes det som att matchen avgjordes, menar Grubbström.

Två nya reduceringsbollar av Dietlikon i mitten av den sista perioden, vilket ändrade ställningen till 7-4, skapade lite spänning i matchen. 

– Lite, lite oro fanns det trots allt och vi kände att de var där och naggade oss, men samtidigt så skapade vi chanser. Vi blev lite stressade trots att vi inte ska behöva bli det, men vi lyckades reda upp det, berättar Grubbström som sedan fick se turneringens poängdrottning Victoria Wikström göra 8-4 i numerärt underläge.

Matchen slutade 9-5.

– All heder åt Dietlikon som fortsätter kämpa och som kommer in i matchen igen i den tredje perioden. När Wikström gör 8-4 i numerärt underläge så dör matchen totalt, men Dietlikon ska ha beröm för att de orkade försöka komma tillbaka trots mardrömsstarten på matchen. Vi borde ha lett med 5-0 eller 6-0 efter den första perioden.

 
 
Iksujubel efter vinsten. Foto: Morten Frivert, efc2009.org.


Två mål i numerärt underläge imponerar?
– Vi har spelarna som kan göra de där genombrotten. Samtidigt gör de två mål i numerärt överläge så det jämnar ut sig. Men det är psykologiskt viktig att göra de där målen i numerärt underläge.

Iksu försvarade därmed titeln från ifjol.

– Jag är jättenöjd med insatsen i alla fem matcherna. Det är fem matcher på fem dagar och att vi kan hålla uppe koncentrationen och fokus i alla matcher är beundransvärt, säger Grubbström och berömmer spelarna.

– Det är de äldre och rutinerade spelarna är som alltid bra, men jag vill också framhålla yngre spelare som Emelie Wibron, Iza Rydfjäll, Cassandra Edberg och Anna Wijk som gör det riktigt, riktigt bra. De har vågat ta tag i det. Alla ska ha ett plus i kanten och det här är en laginsats över fem dagar, men just de här yngre är roliga att se.

Ni får ändå ganska dåligt motstånd i turneringen?
– Det är lite tråkigt. Det är först i finalen vi får bra motstånd, och i första perioden mot SC Classic, men i övrigt är vi betydligt bättre.

Vad är det som gör er så mycket bättre?
– Jag tycker att vi är så pass mycket bättre som lag och vi gör motståndarna dåliga. Jag tycker inte att man ska förringa vår insats, vi gör motståndarna dåliga och vi är riktigt bra.

Men finns det något specifikt som ni är bättre på?
– Vi har bättre bredd, bra ork och vi har alla ingredienser jämfört med alla andra. De andra lagen har bitar av det men de har inte helheten som jag tycker att vi, och en del andra svenska lag, har i dagsläget. Fast jag tycker att flera lag är på uppgång.

Kan du ge några exempel?
– Jag tycker att Tjeckien och deras lag är på stark frammarsch. De är fortfarande en bit efter men de jobbar och strävar efter att komma ikapp oss, och de blir bättre och bättre. Samtidigt ska man inte glömma att Iksu som lag också blir bättre.

Talangen kom med i All Star Team
Dietlikon - Iksu 5-9
Resultat och spelprogram i Europacupen


Författare: Jonas Gustavsson