2009-10-14 11:05

Iksu försvarar blågula färger

Under de kommande fem dagarna kommer Europacupen att spelas i Fredrikshamn, Danmark, och Iksu är enda svenska laget som deltar. Umeålaget är favoriter på damsidan.

Iksu är regerande mästare sedan ifjol och ser fram emot utmaningen att försvara sin titel.

– Det ska bli jättekul och vi ser givetvis fram emot turneringen. Vi ska göra vårt bästa, inte minst för att vi är Sveriges enda representant i turneringen, säger assisterande tränaren Peter Grubbström och håller med om att Iksu bär ett favoritskap.

– Jovisst, vi gör vi det lite grand, men det är inte så vi känner det. För oss är målsättningen givetvis är det att gå så långt som möjligt och försöka vinna. Men det lär bli tufft in på sluttampen, vi vet inte riktigt var de andra lagen står så det är svårt att värdera. Det ska alltid spelas om det, och vi ska försöka göra det så bra som möjligt.

Ni har finska mästarna Classic samt hemmalaget Fredrikshamn i er grupp, det känns som en rolig grupp?
– Det blir jättekul och det blir en bra utmaning för oss. De främsta utmanarna för oss totalt sett blir Classic och de två schweiziska lagen. Sedan vet jag inte hur bra det tjeckiska laget är, de har inte varit med i Europacupen innan, men de lär vara bra. Det är mellan oss och dessa lag det kommer att stå. 

 

Blir det mer Iksujubel i Danmark? Foto: Kenneth Strigérus.


Turneringen spelas först i ett gruppspel både på dam- och herrsidan. Varje grupp består av fyra lag. De två bäst placerade lagen i varje grupp spelar sedan semifinal där vinnarna på söndag möts i en final. För lagen som når final blir det alltså en intensiv turnering med fem matcher på fem dagar.

– Vi ska försöka spela på så många spelare som möjligt, speciellt i början av turneringen. Vi måste spara krafter inför finalspelet. Det blir en hög belastning på truppen och det sliter, vilket vi märkt i tidigare liknande turneringar. Vi får disponera laget väl, säger Grubbström som inte tror att turneringen kommer att påverka seriespelet när man kommer hem igen, trots den hårda belastningen på truppen.

– I år är det inte så farligt. Det sliter mentalt, men det här är första gången på fyra år som vi slipper åka iväg på en bortaturné helgen efter Europacupen. Nu spelar vi istället två hemmamatcher. Efter det är det vila så det ser bra ut, det var tuffare schema ifjol och då gick vi ner oss en del mentalt. Jag tror inte att det blir något problem i år.


Nina Bäckman är knäskadad.
Foto: Kenneth Strignérus.

Har ni med er hela truppen till Danmark?
– Vi åker ner med alla tillgängliga spelare. Tyvärr blev Nina Bäckman knäskadad i helgen och lär bli borta en ganska lång tid framöver. Frida Eriksson, lårkaka, och Therése ”Mini” Andersson, översträckning i knäet, dras med småskador sedan helgen men kommer att kunna spela under turneringen, men vi får se när. De får nog vila på onsdagen och kanske på torsdagen, sedan är de förhoppningsvis med och kör.

Iksu har valt en total uppladdning inför Europacupen. Laget åkte inte till Umeå efter matchen mot Mora i helgen, utan åkte istället söderut och tillbringade ett par dagar i Varberg – med träning, hälsande på gamla Iksutränaren Curt Söderström i Warbergs damlag samt besök på Gekås – innan laget via ett stopp i Göteborg åkte båt över till Danmark.

– Det hade blivit så kort tid hemma i Umeå om vi hade åkt hem direkt, nu blir det en rolig grej och det är bra för laget, säger Grubbström.

Iksu inledde säsongen i Elitserien strålande, men i helgen blev det bara en av sex möjliga poäng i toppmötena mot Falun och Kais Mora. Men det är inget som oroar Peter Grubbström. Han menar att formen är god och att man inte gått ner sig.

– Resultatmässigt var det lite tyngre i helgen, det stämmer, men vi är inte missnöjda spelmässigt. Vi spelade bra mot både Falun och Mora. Chansmässigt borde vi ha vunnit mot Mora för vi är mycket bättre, men vi gör inte mål och det är vad det här gå ut på, och Mora ska ha cred för att de utnyttjade sina chanser. Formmässigt är vi på rätt väg.

Iksu inleder Europacupen mot lettiska Rubene idag onsdag, och möter sedan Fredrikshavn under torsdagen och SC Classic på fredagen. Damernas gruppspel kommer inte att webbsändas, men finalspelet går att följa live på www.sverigewebben.se.

Resultat pch spelprogram från Europacupen
"Roligt att möta andra lag"
Europacupen livestreamas


Författare: Jonas Gustavsson