2009-10-15 08:01

Hon styr upp defensiven

Täbys 23-åriga målvakt Sara Hjorting har imponerat stort i sitt nya lag. Innebandy.se fick en pratstund med Hjorting om klubbytet från Karlstad till Täby och livet vid sidan om planen.

Ni vann lite oväntat mot Rönnby i helgen. Hur var matchen?
- Vi kontrollerade matchen bra och hade ett helt annat spel än tidigare. Vi jobbade som ett lag och försvaret satt bättre. Rönnby såg lite bleka ut och blev nog stressade av att vi störde deras spel. Det var kul att spela!

Det har pratats om att Elitserien är för ojämn. I söndags förlorade tre förmodade topplag. Det kanske inte stämmer ändå?
- Jag tror och hoppas att vad som helst kan hända. Nu visar resultaten att många lag har satsat vilket är bra för daminnebandyn och förhoppningsvis ger det mer uppmärksamhet. Det märktes inte minst när jag bodde i Karlstad och vi vann några matcher. Intresset blev större direkt.

Annars har ni haft en något trög inledning. Varför?
- Tidigare har inte Täby fokuserat på försvarsspelet, utan det har varit mer tuta och kör. När vi nu styr upp defensiven blir det mycket nytt för alla unga spelare. Det kommer nya direktiv och det blir lätt rörigt. Det har fungerat bättre och bättre och mot Rönnby satte vi spelet.

Hur är det att ha Roger Östergren som tränare?
- Roger är rak, tydlig, seriös och kunnig. Han har bra idéer och vågar ryta till. Det är en bra nivå och han glömmer heller inte bort någon spelare vilket jag tycker är bra.

 

Sara Hjorting har fått beröm under sina första matcher i nya klubben Täby. Foto: Kenneth Strignérus.


Östergren säger att du har imponerat stort på honom, är du själv nöjd?
- De första matcherna är jag inte nöjd med, å andra sidan spelade jag premiären med feber och har varit förkyld. Mot IKSU fick jag 56 skott på mig och släppte in fem mål. Då var jag nöjd med min prestation men inte med att vi förlorade.

Tänker du på landslaget?
- De två senaste lägren har jag varit reserv så det är klart att jag tänker på spel där vilket skulle vara ren bonus för min del.  När jag bytte lag var jag orolig att jag inte skulle få ut allt i mitt spel, för jag vet ju vad jag kan. Men jag måste ge det tid eftersom det är en sådan stor omställning att byta klubb.

Ja, du bytte ju hemort från lilla Karlstad till huvudstaden Stockholm. Hur har den omställningen varit?
- Det svåraste var att ta steget att flytta. Jag visste ju vad jag hade, men jag ville utvecklas både som spelare och person. Jag sa upp mig från jobbet och lämnade familjen i Karlstad. Det känns tryggt att Sandra Håkansson också bytte till Täby och att vi bor i ett hus med fem andra i laget.

Hur fungerar Täby som lag?
- Vi har jättebra stämning och pushar varandra hela tiden. Som ny har jag blivit väl mottagen. Själva spelet är annorlunda, för i Karlstad hade vi ett tight försvar och inte lika snabbt anfallsspel som i Täby. Alla i Täby är bollskickliga, snabba och det är bra rörelse.

Vad gör du när du inte spelar innebandy?
- Just nu är jag arbetslös vilket är jobbigt för det tär på mig som är van att ha ett arbete att gå till. Enligt mitt kontrakt med klubben ska de hjälpa mig att ordna jobb, men hittills har det inte gått och de vet om min situation. Jag har sökt jobb men det är svårt att kombinera en satsning på innebandyn med alla typ av jobb. Jag vill ju ge detta en ärlig chans nu när jag har flyttat, men jag måste ha en inkomst. Det är synd att det inte finns pengar i daminnebandyn då allt runt omkring måste fungera för att man ska kunna satsa. 

I helgen möter ni Karlstad som har haft det tufft i början av säsongen. Hur ska ni ta poäng?
- Vi ska fortsätta spela vårt spel som vi har gjort de senaste matcherna för vi har en positiv trend i laget. Jag ska nog kunna hjälpa tränarna med tips om Karlstad eftersom jag har bra koll på spelarna. Det är ju också tvärtom, att de har koll på mig och Sandra (Håkansson, Red:s anm.). Som målvakt är man ju extra utsatt om ett lag vet hur jag spelar.

Du har spelat i Karlstad i fem år innan du bytte till Täby. Hur känns det att möta dem?
- Jag hade ågren när jag bestämde mig för ett byte, speciellt som jag var ensam målvakt de sista matcherna förra året och Karlstad var min första elitserieklubb. Dessutom var vi ett tight gäng i laget. Samtidigt måste jag tänka på min egen utveckling och jag ville testa någonting nytt.

- Det har ju heller inte varit någon hemlighet att jag inte tyckte att Karlstad som förening, satsade på damlaget. När säsongen slutade, var allt kring herrlaget redan klart medan inga damspelare var klara. Vi som hade varit med länge kände att klubben inte satsade tillräckligt på oss. Då tog jag beslutet att byta lag och klubb, för att se hur långt jag kan komma.

Gittan Ahonen Gunnarzon