2009-10-26 16:49

Hon har chansen att bli historisk

Hermine Dahlerus står på 97 landskamper. Når hon 100 landskamper – vilket hon kan göra under Euro Floorball Tour – blir hon historisk som den första innebandyspelaren i Sverige att nå den platån.

– Framförallt så känns det som ett coolt och roligt rekord att vara den förste Sverige som kommer upp i 100 landskamper, om jag nu gör det. Det är en milstolpe, berättar Hermine Dahlerus.

Det finns några herrspelare i innebandyvärlden som nått 100 landskamper, men inga kvinnor. Allt talar för att Balrogveteranen Hermine Dahlerus blir först.

Faktum är att Dahlerus varit med i landslaget i 14 säsonger. Frågan är då hur det kommer sig att hon kunnat stanna kvar på toppen så länge?

– Jag tror att det beror på att jag aldrig haft någon svår skada, det bidrar så klart. Sedan tror jag att jag följt med utvecklingen ganska bra också, för jag har kunnat stanna kvar på toppen även om utvecklingen inom innebandyn har gått mycket framåt. Jag tror min kropp är en typisk lättränad innebandykropp, menar Hermine som aldrig tänkt på att tacka nej till landslaget.

– Nej, det har jag aldrig gjort. Inte på någon annan grund än skada, jag har alltid velat spela i landslaget för det är så kul.

Hur kommer det sig att du hållit på att spela så länge?
– Landslaget har nog varit en bidragande orsak till att jag hållit på, och i och med att jag alltid varit aktuell för landslaget har det fungerat som en morot. Det har känts konstigt att sluta när man fortfarande hänger med.

Ett problem i idrottsvärlden är ju annars att tjejer slutar tidigt med elitidrottandet?
– Jag tror att många slutar för att andra saker kommer in i livet som jobb och familj. Sedan tror jag det finns en föreställning om att tjejer ska sluta kring 26, då anses en kvinna vara gammal, inte minst i lagidrotter för kvinnor. Samma förestälning finns inte inom herridrotten. Det är ingen som säger att Peter Fischerström är för gammal till exempel, han är väl äldre än mig.

Är inte det en konstig föreställning?
– Jo, det tycker jag är konstigt. När man blir äldre och får lite mer rutin så har man sin topp, mellan 26 och 30 kan jag tänka mig. Kan man bara hålla i träningen så har man en stor fördel med sin rutin, men man ska också minnas att det blir jobbigare och jobbigare att fysiskt hänga med 19-åringarna som kommer fram.

 

Hermine Dahlerus kan bli den första kvinnliga innebandyspelaren i världen som når 100 landskamper. Foto: Bildbyrån.


Hermine Dahlerus har redan tre VM-guld på sin meritlista och siktet den här säsongen är givetvis inställt på VM i Västerås. Euro Floorball Tour i Finland är ett steg mot mästerskapet.

– Tanken med EFT är väl att vi ska spela ihop laget inför VM, det tror jag är Jannes tanke i alla fall. Vi ska också se var vi står gentemot de andra länderna, så visst är det viktiga matcher, säger Hermine som spelat VM på hemmaplan innan och som menar att det är speciellt.

– Det var så länge sedan jag spelade VM på hemmaplan, men just då kändes det inte som att vi var lika beredda på ett hemma-VM som vi är nu. Den här gången känns det extra kul och som något avstamp mot någonting riktigt bra.

Och det är annorlunda att spela på hemmaplan?
– Det kommer vara en helt annan press på oss. Förhoppningsvis spelar vi inför många människor och bevakningen blir en helt annan än i andra turneringar.

Det kan bli så att Hermine Dahlerus spelar sin 100:e landskamp under Euro Floorball Tour. Landslaget spelar tre kamper och spelar hon alla blir hon historisk.

Men något drömscenario i sin 100:e landskamp har hon inte målat upp.

– Det räcker med vinst för min del. Vi ska försöka vinna alla matcher. Jag har inte tänkt på något drömscenario utan det kommer nog bara bli stort att göra sin 100: e landskamp. Det slår många av de andra rekorden jag har.

Hur många landskamper till blir det då?
– Ja, det är en bra fråga…

Blir det 150?
– Nej, jag stannar väl kring 110 landskamper om jag blir uttagen till VM.

Menar du att VM blir de sista landskamperna?
– Jag har väl tänkt att om jag blir uttagen till VM så blir det mina sista landskamper. Men mycket kan hända efter VM också.

Så att du slutar i landslaget efter VM är inte ristat i sten?
– Nej, det är det inte. Det har jag lärt mig att jag inte får säga (haha).

Comebacker i landslagstruppen
Mer om truppen: www.sr.se/innebandy


Författare: Jonas Gustavsson