2009-10-24 21:15

Hjärnornas kamp i TV

På måndag möts Sirius och Caperiotäby i säsongens tredje TV-match. Profilerna Erik Svenson och Danne Bron-Sundbom är redo för en mental kamp.


MÅNDAG 26 OKTOBER
KL 19:00 TV 4 SPORT
 
SIRIUS
-
CAPERIOTÄBY

Hjärnfonden, som är God Vän till Svensk Innebandy, kommer att finnas på plats i säsongens tredje VM-match och efter matchen mellan Sirius och Caperiotäby kommer också ”Matchens Hjärna” att utses.

Strategerna – eller hjärnorna om man så vill – i de båda lagen är Sirius lagkapten Erik Svenson samt Caperiotäbys veteran Danne Bron-Sundbom. De är navet i respektive lag.

De är inte minst pådrivare som ska se till att laget alltid är taggat till 100 %.

– Jag tror alltid att inställningen är viktig. Vi dippade där i någon match och då rasade det iväg. Jag tror att man alltid måste gå in med 100 % annars blir det riktigt jobbigt. Det spelar ingen roll om vi möter Caperiotäby eller Västerås, det är alltid lika viktigt, menar Erik Svenson som har ett ansvar som lagkapten.

– Visst har jag det men det känns som att hela laget tar ansvar där med att hålla humöret uppe, det är inget som bara jag kan påverka.

Danne Bron-Sundbom är också inne på att inställningen är viktig.


Danne Bron-Sundbom.
Foto: Bildbyrån
.

– Det är nästan a och o skulle jag vilja säga. Innebandyn just nu har blivit lite uppdelad vilket man var rädd att det skulle bli. Det har blivit ett litet toppskikt vilket resultaten i SSL också visar. Om ett topplag går in med fullt fokus och ett bottenlag känner att de inte kan vinna så kan det dra iväg ordentligt, menar Bron-Sundbom som också säger att man verkligen måste vilja vinna matcher.

– Man måste vilja vinna matcherna redan från början. Det är ändå elitidrott vi snackar om. När vi i Caperiotäby bestämmer oss för att höja den sista nivån på allt vi gör så springer vi iväg, så vår största motståndare är inställningen – vi måste försöka gå för 100 % hela tiden.

Inställning är en sak, den mentala kampen något annat. Och precis som i alla andra lagidrotter så pågår det en hel del snack på planen i innebandy. Spelare psykar varandra verbalt.

– Självklart finns det men det är inget som vårt lag har uttalat och det skiljer sig mycket mellan olika spelare. Jag är en spelare som är ganska tyst på planen och försöker hålla mig till mitt, men visst förekommer det. Alla lag har spelare som tänder till av att snacka mycket och försöka psyka motståndarna, säger Erik Svenson.

– Det är olika från match till match och mellan spelare och spelare, men det är klart att det förekommer. Det förekommer mer i viktigare och tätare matcher och när det börjar dra ihop sig på allvar, fyller Danne Bron-Sundbom i.

Hur mycket psykningar det blir mellan Sirius och Caperiotäby återstår att se, men det är David mot Goliat och Erik Svensson mot Danne Bron-Sundbom.


Erik Svenson.
Foto: Bildbyrån
.

– Jag tycker alltid det är lika kul att möta Caperiotäby för de spelar en rolig och positiv innebandy. Jag ser det som att vi har allt att vinna eftersom de har ett riktigt bra lag. Vi ska ut och göra det jobbigt för dem så får vi se hur långt det räcker, säger Svenson vars Sirius vann sin första match senast efter fem raka förluster.

– Vi hade ställt in oss på att det skulle bli tufft i SSL och att vi skulle förlora matcher, så det var vi medvetna om. Sedan hade vi kanske inte räknat med fem raka förluster men nu blev det så, men vinsten mot Pixbo var skön och nu känns det som att vi är på gång. Vi började bra i de första matcherna men fick ingen utdelning, det var stolpe ut i mångt och mycket, men sedan valde vi att gå upp på folk i matcherna och fick en positiv energi i laget. Mot Pixbo spelade vi med glädje och då fick vi också stolpe in.

Danne Bron-Sundbom är nöjd med Caperiotäbys start där man vunnit fyra av fem matcher och är också skapligt nöjd med sin egen insats.

– Jag får ändå vara hyfsat nöjd tycker jag. Laget ligger i topp och vi har vunnit matcherna. Jag har höga krav på mig själv, det är inget att snacka om, och jag har krav på mig utifrån men det har börjat bra. Jag är inte i toppform ännu men det är bara bra, det ska komma senare, säger han (som är delar lagkaptensrollen med Rickie Hyvärinen) och känner ett ansvar i laget att se till att man inte underskattar Sirius.

– Det är klart att man känner ett stort ansvar för jag vet vad det handlar om, och en stor börda ligger på lagkapten och tränare att förmedla rätt känsla inför matcher. När det finns tendenser att spelare inte ger allt så ska man få igång dem. Inställningen påverkar väldigt mycket.

Inställningen kommer att bli en avgörande faktor i kampen mellan Sirius och Caperiotäby och mellan Erik Svenson och Danne Bron-Sundbom.

---

Svenska Spels odds "Flest poäng":

Erik Svenson 2,80
Oavgjort 2,50
Danne Bron-Sundbom 1,50 

Säsongens TV-matcher


Författare: Jonas Gustavsson