2009-10-09 11:00

Het publikmatch i Helsingborg

Det är dags för säsongens första match i TV 4 Sport och Helsingborgs tränare Mikael Karlberg och Warbergs tränare Isac Carlsson ger sina tankar inför matchen.


FREDAG 9 OKTOBER
KL 19:00 TV 4 SPORT
 
HELSINGBORG
-
WARBERG

Ifjol vann Warberg båda matcherna mot Helsingborg och det är också Warberg som har inlett säsongen bäst av de två kombattanterna.

Hallänningarna har vunnit sina tre första matcher medan Helsingborg inledde med två raka förluster innan det blev vinst mot Umeå City på bortaplan i förra omgången.

Läget inför matchen

Mikael Karlberg, tränare, Helsingborg

Vad säger du om säsongsinledningen med två förluster och en vinst?
– För det första måste jag säga att jag är fascinerad över att man kan bestämma en trend redan efter två matcher. Att så många människor lyckas dra så många slutsatser efter två matcher är verkligen fascinerande. Jag vet inte hur många lag som kommer att besegra Caperiotäby på bortaplan, det är en tuff match, sedan hade vi kanske räknat med att slå Dalen hemma men en hemmapremiär är speciell. Efter fyra eller fem matcher kan man börja prata om trender.

– Mot Caperiotäby gjorde vi en defensivt jättebra insats i 59 minuter, sedan släpper vi in två mål så den prestationen är helt okej tycker jag. Offensivt är vi lite tama men defensivt var det bra. Mot Dalen så var det hemmapremiär och det var speciellt för oss, vi slarvade och var inte effektiva i första perioden, i andra var vi dåliga och i tredje vänder vi matchen men sedan är det olika omständigheter som gör att vi tappar matchen i slutet. Den senaste matchen mot Umeå City är jag jättenöjd med. Vi spelar bra defensivt matchen igenom och är effektiva framåt.


Mikael Karlberg.
Foto: Bildbyrån.

Har ni spelat som du vill att ni ska göra?
– Ja, stundtals tycker jag det. Vi har vissa sekvenser som vi är jättenöjda med men vi måste börja spela lika bra i hela matcherna.

Det talades inför säsongen om en fartfylld och offensiv innebandy, men rapporterna från Umeå talar om ett defensivt Helsingborg?
– Vi har pratat om att spela fartfyllt, det är rätt, men att vi ska spela speciellt offensivt har vi inte sagt. Vi ska spela med mycket rörelse och högt passningstempo, vilket är stor skillnad mot att spela offensivt, och att åka på bortaplan och spela offensivt kan Barcelona göra. Vi är i början på något och man bygger alltid från försvaret, och sedan kan man utveckla offensiven. Vi har lagt mycket krut på försvarsspelet under försäsongen.

Tankar inför matchen mot Warberg?
– Warberg är ett givet lag för topp-4, de kommer vara i toppen i serien och det är en klar aspirant till att spela SM-final. Det är ett av de bästa lagen i Sverige, men de är inte omöjliga att slå och vi känner att vi är bättre än ifjol. Men ska vi slå dem måste vi vara bra i 60 minuter och då har vi verkligen möjligheten, men alla våra spelare måste vara på topp.

Vad blir extra viktigt mot just Warberg?
– Warberg är bra på mycket men det som jag tycker de är bäst på är passningsspelet i förstafemman. De kan slå volleypassningar på one-touch och det är tufft att försvara sig mot, och man måste vara vaken och beredd hela tiden. Man får absolut inte tappa bollen på fel ställen. Man måste hela tiden vara på alerten.

Det blir en intressant publikmatch också?
– Det är verkligen derby och en av de första sakerna man fick lära sig när man kom hit till Helsingborg var att matchen mot Warberg är säsongens höjdpunkt. Det brukar bli livat på läktarna och det är jätteroligt att det är match på en fredag.

Läget i truppen?
– Det finns ett frågetecken för Alexander Nede och det handlar om en skada.


Isac Carlsson, tränare, Warberg


Isac Carlsson.
Foto: Bildbyrån.

Vad säger du om säsongsinledningen med tre raka vinster?
– Premiären mot Sirius var väl ingen bra match från vår sida och vi ska vara glada att vi vann. De två övriga matcherna har varit bra insatser och klara segrar.

Har ni spelat som du vill att ni ska göra?
– I matcherna mot Järfälla och Dalen tycker jag att vi har gjort det.

Warberg har spelat aggressivt i säsongsinledningen?
– Det är en av de viktigaste bitarna i vårt spel. Det var väl det som brast lite i premiärmatchen mot Sirius för de fick för mycket tid på sig, men Järfälla och Dalen fick mindre tid på sig tack vare att vi fick upp aggressiviteten.

Och detta trots att ni haft en hel del frånvaro i spelartruppen?
– Verkligen, det är några skador men framförallt flera förkylningar. Med tanke på det tycker jag att det sett riktigt bra ut så här långt, och det gör också att det finns förhoppningar om att det kommer bli ännu bättre när vi får in mer kontinuitet.

Tankar inför matchen mot Helsingborg?
– Det är roligt att möta Helsingborg. Det började väl egentligen när vi möttes i kvartsfinal för två år sedan då det blev drag kring matcherna, och det har hängt i och det har blivit derbykaraktär på mötena oss emellan. Det brukar vara tight och tufft.

Vad blir extra viktigt mot just Helsingborg?
– För oss handlar det om att, precis som vanligt, hitta aggressiviteten och även intensiteten med bollen. Får vi upp ett snabbt passningstempo så vet vi att det är svårt att möta oss. Oavsett vilka vi möter så är det dessa saker som gäller.

Så ni bryr er inte om vilka ni möter, ni spelar likadant?
– Det är klart att vi bryr oss om vilka vi möter för det finns vissa saker man kan utnyttja mot vissa lag, men vi har också grundsaker som vi alltid arbetar med som inte skiljer sig inte från match till match.

Det blir en intressant publikmatch också?
– I och med att vi inte har så långt dit så brukar vi få med oss bra stöd. Nu var det extra mycket ifjol när matchen gick i mellandagarna och då Henrik Larsson var med, men vi räknar med att några hundra Warbergssupportrar följer med och de brukar stötta oss på ett bra sätt. Om det är en bortaklack som håller igång så brukar det trigga upp hemmapubliken också.

Läget i truppen?
– Vi har Joakim Hansson som är knäopererad. Han rehabiliteringstränar och kommer att missa en tid framöver. Förutom honom ska alla vara tillgängliga för spel som det ser ut just nu.

Målskyttarna: Marcus Gullstrand och Simon Nilsson
Skoglund ser fram emot starten
Spikade TV-matcher


Författare: Jonas Gustavsson