2009-10-19 13:00

Han ska hålla laget fräscht

Damlandslagets sjukgymnast Kevin Arvini kommer att få ett hektiskt VM. Det är han som ska se till att spelarna är fräscha och friska under den intensiva turneringen.


Kevin Arvini.
Foto: Bildbyrån.

Fast Kevin Arvini har varit med förr. Han började arbeta med damlandslaget redan 1999 och har alltså varit med i tio år.

– De behövde hjälp och frågade mig och jag tyckte att det lät intressant. Jag kände sjukgymnasten i herrlandslaget och han visste att de behövde en sjukgymnast till damlandslaget och skapade kontakten, berättar Kevin.

Kevin Arvini har kanske den svåraste rollen i landslagsledningen med tanke på att det är otroligt svårt för honom att förbereda sig på vad som ska hända. Övriga personer kan ofta planera någorlunda, för Kevin kan det vara lugnt ena sekunden för att sedan vara akut nästa.

– Jag tar hand om akuta skador under matcher och träningar, man vet aldrig vad som händer, säger Kevin och rabblar upp vad det kan handla om. 

– Det kan vara en fotskada, en muskelsträckning, en knäskada, en ljumske eller vad som helst. Om det är spelare som kommer med en lättare skada till ett läger, eller som slår upp en gammal skada, så får jag hjälpa till med det också och det är faktiskt ganska vanligt.

Vilka är de vanligaste skadorna?
– Det är fotleds- och knäskador. En del har också problem med axlar.

Eftersom Kevin träffar landslagsspelarna endast några veckor varje år är det svårt att skapa sig en bra bild av deras fysiska status.

– Naturligtvis är det så. Vi försöker hålla lite kontakt under säsongen men tyvärr blir det inte så mycket. Jag försöker prata med klubbarna så att jag är uppdaterad om läget innan spelarna kommer till läger och matcher. Jag gör min egen undersökning när spelarna kommer och försöker hjälpa de spelarna som behöver hjälp utifrån det jag själv upptäcker.

Vad säger du om damlandslagets fysiska status?
– Jag tycker att deras fysiska status har blivit riktigt bra. Idag har vi de starkaste spelarna i innebandyvärlden.

Och bättre än när du började arbeta med damlandslaget 1999?
– Absolut, det går inte ens att jämföra. Det har hänt otroligt mycket under de år som jag varit med, inte bara sporten i sig, utan även med fysbiten som är det jag arbetar med. Vi har mycket starkare spelare idag. 

 

Det gäller att vara uppmärksam under matcherna eftersom Kevin Arvini får ta hand om akuta skador.


Kevin Arvini bor i Göteborg och har tidigare arbetat med Pixbos herrlag. Idag är damlandslaget hans enda specifika innebandyuppdrag, men många innebandyspelare tar ändå hjälp av Kevin.

Någon innebandybakgrund har han inte.

– Nej, jag har aldrig spelat innebandy. Jag har spelat med damlandslaget någon gång när de behövt någon extra spelare. Det är roligt, men det har varit väldigt lite. Det handlar mest att jag står på träningen och passar eller något när det behövs, skrattar Kevin.

VM i Västerås blir en intensiv turnering, inte minst för Kevin, eftersom det spelas många matcher på få dagar. Det gäller att spelarna håller sig fräscha i hela turneringen.

– Vi har jobbat med hur spelarna ska förbereda sig under en lång tid. Det handlar om att jogga ner och stretcha bra efter matcherna så att återhämtningen går snabbt. De flesta spelarna vet hur de ska ta hand om sig själva så att de är förberedda inför nästa match, menar Kevin.

– Vi har världens bästa spelare och de är väl förberedda och har varit så i flera år. Vi började förberedelserna redan för två och ett halvt år sedan så spelarna vet precis vad de ska göra. Föreberedelserna gör förhoppningsvis att vi klarar oss utan skador vilket ska leda till bra resultat och VM-guld.

Det måste vara bra för din del att VM går i Sverige?
– Det blir naturligtvis mycket enklare att arbeta i Sverige eftersom det blir mindre förberedelser för min del. När man är utomlands måste man förbereda fler saker, här finns allt i närheten och man vet hur allt fungerar. Det blir en helt annan känsla.

Och du kan tänka dig arbeta vidare med damlandslaget?
– Absolut, jag tycker att det är en ära att arbeta med damlandslaget och att även kunna bidra till utvecklingen av sporten.

Staben kring Jan-Erik Vaara:
Martin Olofsson, matchcoach
Gunnar Bonnedahl, scoutingansvarig
Anette Rådström, koordinator
Belinda Holmqvist, materialare

VM-guide på innebandy.se


Författare: Jonas Gustavsson