2009-10-24 10:15

En träningsdag med stjärnan

Svenska Spel har en tävling där en förening kan vinna en träningsdag med Warbergs och landslagets måltjuv Magnus Svensson. ”Det är viktigt att träna på rätt saker”, säger Magnus.

Det är den förening som säljer flest prenumerationer på FöreningsTriss som vinner en träningsdag med profilen Magnus Svensson.

– Jag ska komma ut och ge killarna och tjejerna lite råd hur man blir bättre som spelare och lag, det är väl framförallt det. Jag tror inte att jag hinner göra några revolutionära saker på en dag, utan det handlar nog mer om att komma med tankar och idéer om hur man ska bete sig om hur man ska bli så bra möjligt, berättar Magnus.

Och då handlar det inte bara om hur man fintar med en boll utan också om hur man förbereder sig inför matcher och liknande?
– Ja, precis. Att finta med en boll är kanske inte det som jag är allra bäst på, det handlar nog mer om allt runtomkring och vad man ska träna på. Jag kan också dela med mig av lite erfarenheter, det finns säkert de som är nyfikna på hur saker och ting går till i vissa sammanhang, i ett VM till exempel. 

 

En förening har chansen att vinna en träningsdag med Warbergs och landslagets Magnus Svensson. Arkivfoto: Bildbyrån.


Magnus Svensson håller med om att det är viktigt med idoler inom idrotten generellt, och innebandyn är inget undantag.

– En idol är någon man ser upp till och som man försöker efterlikna på ett eller annat sätt, säger Magnus.

– Jag själv kan inte påstå att jag haft några speciella idoler inom innebandyn, men det har funnits andra som man har sett upp till.

Kan du ge några exempel?
– Min idol var alltid Ole-Gunnar Solskjaer i Manchester United och det är därför jag har nummer 20 på matchtröjan, det är väl så jag har försökt efterlikna honom. Sedan har Manchester United alltid varit mitt favoritlag och han var den jag fastnade för mest i laget, egentligen vet jag inte varför.

Är det en tillfällighet att ni båda är måltjuvar som brukar avgöra matcher?
– Det kan nog ligga något i det att han kom in och avgjorde matcher och gjorde lite mål, för det är ju lite så jag har spelat genom åren också.

Frågan är då vad Magnus Svensson kommer att trycka på när han kommer ut till den förening som vinner Svenska Spels tävling. Vad har en av innebandyvärldens bästa spelare att komma med för tips?

– Jag tror det handlar om att man ska fokusera på att träna på rätt saker. Jag kan personligen känna att Zorro-saker har tagit över ganska mycket i vissa sammanhang, och det kanske inte är det som gör att man blir en bra spelare i slutänden. Det är bättre att träna på att passa och skjuta istället. Man ska ta tillvara på den tid man har, det vill säga har man en idrottshall eller uterink i närheten så kan man vara där och träna på egen hand till exempel, säger Magnus.

Har det hänt mycket vad gällande träning, mentala förberedelser, kost och så vidare sedan du började med innebandy?
– Allt har gått framåt. Alla är mer seriösa nu jämfört med när jag kom till Warberg för sju eller åtta år sedan. Då skedde en hel del med en klackspark. Nu märker man, inte minst på de yngre spelarna som kommer upp, att allt är mer seriöst. De yngre idag är betydligt mer träningsvilliga idag jämfört med när jag var yngre, och det tror jag också krävs för att de ska konkurrera ut de äldre.

Hur är det med din egen träningsmentalitet?
– Jag är inte den som har fötts med världens största talang, utan jag vill nog påstå att jag kommit långt tack vare att jag lagt ner mycket tid på innebandyn. Och det gör jag fortfarande. Jag känner väl för varje år som går att det blir viktigare och viktigare att ta hand om min kropp och se till att den är i bra trim. Sedan kan det också bero på min spelstil, jag måste ha en bra fysisk status för att kunna prestera max. Sedan har jag de senaste åren haft förmånen att kunna gå ner i arbetstid för att träna mer. Det är kanske det som gör att man håller ett eller två år extra, och det vill man att fler spelare ska få möjlighet till.

Så du menar att man kan bli en riktigt bra innebandyspelare genom att träna även om man inte är en jättestor talang?
– Det är bara att ta mig själv som exempel. Jag har varken den bästa tekniken eller speluppfattningen, utan det är delar som jag har tränat upp genom åren. Vissa grejer måste man ha med sig, men det mesta går att träna upp. Har man bara den rätta viljan och inställningen så kan man komma långt.

Tränartävling
Produktblad
Kampanjblad


Författare: Jonas Gustavsson