2009-10-26 08:00

David mot Goliat i Uppsala

I säsongens tredje TV-match tar nykomlingen Sirius emot tippade topplaget Caperiotäby. Det är onekligen en kamp mellan David och Goliat.


MÅNDAG 26 OKTOBER
KL 19:00 TV 4 SPORT
 
SIRIUS
-
CAPERIOTÄBY

Sirius har inlett säsongen med fem förluster på sex matcher men lyckades vinna mot Pixbo i den senaste omgången och plockade då sina första poäng i SSL.

Caperiotäby har börjat desto bättre. Laget har vunnit fyra av sina fem matcher – enda förlusten kom i derbyt mot AIK.

Det är inget snack om att Caperiotäby är favoriter trots spel på bortaplan.

Läget inför matchen:

Lars Jedheim, tränare, Sirius

Vad säger du om Sirius säsongsöppning med fem förluster på sex matcher?
– Den är ändå ganska väntad. Vi har kalkylerat med att vi får kriga något kopiöst för att överleva och traditionellt är det svårt för nykomlingar att stanna kvar i SSL och det kommer det också att bli för oss.

Ni inledde med fem raka förluster, hur hanterar man det mentalt?
– Det var faktiskt något som vi pratade mycket om under försäsongen för vi är tvungna att ställa om mentalt. Som nykomling kommer man att förlora en del och det måste vi vara beredda på, och det är en omställning för oss. Men sedan är det en sak att prata om det, en annan sak att uppleva när skotten inte sitter, självförtroende dippar och pressen utifrån ökar. Vi har fortsatt prata om det och försökt avdramatisera att vi förlorat matcher i inledningen, och jag tycker vi har klarat det ganska bra.

Men det var skönt att ni vann mot Pixbo senast?


Lars Jedheim.
Foto: Arkivfoto
.

– Det var en liten skrällseger. När vi fick spelschemat så var det kanske mot Tyresö-Trollbäcken som vi skulle plocka våra poäng här i början, men vi samlade ihop krafterna efter två raka förluster mot Tyresö och var ordentligt taggade inför matchen mot Pixbo. Att vi kunde vinna mot dem på bortaplan var givetvis superkul.

Är Sirius på gång nu och kan börja plocka fler poäng?
– Jag tror inte att vi ska förvänta oss några stordåd för oss för det kommer att bli tufft, men vi ska försöka plocka en del poäng. Vårt mål är att hänga kvar. Vi spelade bra mot både Storvreta och Warberg tycker jag men hade stolpe ut medan vi mot Pixbo hade stolpe in så vi ska försöka kriga i varje match så vi får hoppas vi tar tillräckligt med poäng för att stanna kvar.

Nu väntar Caperiotäby, tankar inför den matchen?
– De verkar ha en fantastisk form med tanke på att de vann med 16-3 senast så det lär bli åka av. Vi får försöka slita så gott det går och spela disciplinerat försvarsspel så att de inte kan göra så många mål mot oss för de var imponerande senast. Jag har respekt för Caperiotäby.

Så ett bra försvarsspel och kontringar blir er taktik?
– Det får det nog vara mot så här duktiga lag. Vi får rikta in oss på att försvara oss så bra som möjligt och sedan ta tillvara på de chanser vi får.

Kan ni vinna?
– Hade vi sju gånger pengarna mot Pixbo så har vi kanske tio gånger pengarna mot Caperiotäby, så vi får se.

Finns det risk för någon TV-frossa?
– Nej, det tror jag inte, det kommer vi nog inte tänka så mycket på.


Magnus Jäderlund, tränare, Caperiotäby

Vad säger du om Caperiotäbys inledning med fyra vinster på fem matcher?

Magnus Jäderlund.
Foto: Bildbyrån
.

– Det har varit lite trevande som förväntat. Vi har försökt, om man nu kan försöka det, att inte vara toppade nu, och det är vi inte heller. Det är en lång serie när man är med i toppskiktet, så det är inte varje enskild match som är det viktigaste utan det är det långa perspektivet.

Ni har ändå vunnit fyra matcher?
– Matcherna i sig har inte varit någon bländande uppvisning från oss kanske, men det är okej med tanke på den fas vi är inne i nu och vi vinner ju trots allt ändå.

Ni har en hel del nyförvärv på backsidan, hur har de kommit in i laget tycker du?
– Samtliga nyförvärv har kommit in lysande. De har varit de bästa så här långt.

Du menar att det finns mer att ta av från de etablerade spelarna?
– Absolut, det känns som att det finns massor att ta av taktiskt, spelmässigt och individuellt och det är det som känns intressant. Vi har vunnit matcher men det finns fortfarande ännu mer att hämta.

Nu väntar match mot nykomlingen Sirius, tankar inför den matchen?
– Det är ett stabilt lag som jag ser det. De känns inte som ett nykomlingslag på det sättet, det är mycket Storvretakänsla över dem. De har ett av seriens bästa passningsspel emellanåt, och vi väntar oss ett lågt försvarsspel som kan vara svårt att komma igenom. Det är egentligen inte ett motstånd som passar oss så bra.

Du menar att ni inte gillar att vara spelförande?
– Det kanske man säga, det kan man tolka det som. Men det är inga problem att föra en match egentligen, men det kan vara problem när man vet att det ska bli en sådan match på förhand för det blir tätt och tufft. Vi vill öppna upp banan och få lite mer fart och fläkt.

Men ni vinner?
– De kommer precis från en seger så de har säkert bra självförtroende. De har ett riktigt bra grundspel vilket de visat i flera säsonger. Att de vann mot Pixbo kändes inte förvånande, det var mer förvånande att de förlorade fem raka matcher.

Hjärnornas kamp: Svenson vs Bron-Sundbom
Säsongens TV-matcher


Författare: Jonas Gustavsson