2009-10-07 13:45

Chans till innebandy på gården

Under tisdagen invigdes en ny utomhussarg på Färjestadens skola på Öland. Tanken är att attrahera barn att idrotta och röra mer på sig.

Det är Färjestadens IBK som har köpt in och anlagt sargen på skolgården i Färjestaden med hjälp av finansiärer och projektmedel från bland annat Svenska Innebandyförbundet och Smålandsidrotten.

Syftet är att barnen ska lockas att idrotta och röra på sig mer, att de ska förbättra sin kondition och motorik samt att de ska lockas att spela innebandy.

– Barnen får chansen att märka i tidig ålder hur kul det är med innebandy när de leker på rasterna, berättar Färjestaden IBK: s ordförande Matheus Tholin.

– Det kändes naturligt att få till en innebandysarg för att få behålla det starka innebandyintresset som finns här.

Hur viktigt är det att barnen rör på sig?
– Det är väldigt viktigt. De får inte tillräcklig fysisk aktivitet genom idrottsundervisningen som blivit nerdragen, utan barnen måste röra sig på fritiden. Detta är ett sätt för dem att få upp ögonen för innebandy och få in dem i föreningslivet så att de kan aktivera sig ännu mer.

Är det så att barn rör sig för lite idag?
– Egentligen är jag för dåligt insatt för att kunna svara på det, utan det är mer en känsla som man har. Om det är så i verkligheten eller inte har jag egentligen inte belägg för, men det är många som pratar om att barn generellt är mer stillasittande på grund av datorer och så vidare. 

 

Det var fullt ös under invigningen av utomhussargen på Färjestadens skola. Foto: Matheus Tholin.


Innebandysargen invigdes med alla skolklasser på plats och efter ett invigningstal så spelade ”Klass 6 Allstars” en uppvisningsmatch mot tre av spelarna i Färjestadens IBK. TV, radio och alla lokalmedier var också på plats.

Matheus Tholin hoppas att innebandysargen kommer att sälja sig själv med tanke på att barnen behöver något att engagera sig i.

– Vi kommer ha några spelare från oss som på loven kommer att försöka styra upp någon halvspontan innebandyturnering eller liknande. Just under rasterna kommer inte vi som förening vara plats för att promota innebandy, utan jag tror och hoppas att innebandyrinken säljer sig själv, menar Tholin.

– Vill man ha något att göra så ska den finnas där.

Och förhoppningsvis kommer det fler unga spelare till Färjestadens IBK?
– Ja, absolut, det är självklart en följd som vi hoppas av det hela. Vi hoppas att de ska tycka att det är roligt med innebandy och fortsätta spela.

Se TV 4:s inslag från invigningen (mitt i sändningen)

Idrottslyftet en del i satsningen


Författare: Jonas Gustavsson