2009-10-09 08:04

19-åringen som överraskar

Kais/Mora har varit något av överraskningarnas lag – i positiv bemärkelse - i inledningen av Elitserien och en bidragande orsak är blott 19-åriga Sara Helins utmärkta spel. Innebandy.se fick en pratstund med Sara Helin.

Ni hängde med svenska mästarinnorna Balrog bra, det stod 3-3 inför den sista perioden men matchen slutadel 10-4 till Balrog. Vad hände?
- Vi var på gång i den tredje perioden när Balrog gjorde två snabba mål. Då var vi tvungna att pressa högt och tappade försvarsmässigt. Vi spelade ut Balrog i första perioden, men tappade ju längre matchen led.

Det blev dock vinst mot Endre i helgen, hur var matchen?
- Vi ledde med 5-1 efter första perioden och hade matchen under kontroll. Eftersom Endre har en liten hemmaplan går det inte att dribbla omkring där, utan man måste spela enkelt och ta många avslut vilket vi gjorde. Endre är ett bra lag och starka på hemmaplan.

Kais/Mora har varit säsongsinledningens positiva överraskning. Hur kommer det sig?
- Vi har haft en bra försäsongsträning och vi yngre har utvecklats och höjt oss ytterligare. Vi orkar spela vårt spel fullt ut.

Ert mål är Globen, vad krävs för att ni ska ta er dit?
- Globen är vårt slutmål, men först tar vi en match i taget. Har vi ett dubbelmöte, fokuserar vi på en match i taget och finslipar detaljer i den. Vi vill vinna varje match.

 

Sara Helin och Michelle Rydin samspråkar. Foto: Kenneth Strignérus.


Är det mycket prestige mellan er och Falun?
- Ett derby är alltid ett derby och vi vill givetvis visa att vi är bäst i Dalarna. Innebandy är en färskvara så vilket lag som är bäst kan ändras snabbt. Det är så klart speciellt att spela derbyn med mycket folk på läktaren och stort intresse kring matcherna.

Kais är din moderklubb, känns det speciellt att ha fört upp Kais/Mora till Elitserien?
- Det är klart, Kais/Mora är en bra förening och som en enda stor familj. Den egna hallen bidrar till det. Jag tog studenten i våras och inför denna säsong hörde både Iksu och Endre av sig. Det är roligt att veta att andra klubbar är intresserade och det vore kul att testa en ny klubb med annat spelsystem och nya människor någon gång i framtiden.

Är du nöjd med din inledning?
- Jag höjde förväntningarna på mig själv efter förra säsongen och jag är nöjd hittills. Personligen vill jag ju som forward göra mål.

Tänker du på landslaget?
- Tidigare har jag spelat med U19 landslaget, men jag har inte haft kontakt med A-landslaget alls. Det är inget jag direkt tänker på ofta, men det händer.

Du är endast 19 år och är redan en stabil elitseriespelare.  Det finns en problematik med att tjejer får debutera i damlag i unga år och därmed tröttnar på innebandyn. Ingen risk att du blir mätt på innebandy för tidigt?
- Jag har gått innebandygymnasiet i Mora och tränar lagom mycket för att inte tröttna. Det blir kvalité istället för kvantitet. Än så länge tycker jag det är kul och vill fortsätta länge till.

Kais/Mora spelar en offensiv innebandy med hög press. Tycker du att fler damlag borde spela mer publikvänligt?
- Vi har valt att spela offensivt för att vi spelare tycker det är mycket roligare. Det är tråkigt när lag backar tillbaka och det inte blir något tempo.

Publiken ja. Hur ska den hitta till dammatcherna? Det fanns endast 71 personer på plats när Balrog besegrade er.
- Vi fokuserar inte på publiken, men det är ju skönt när inte så många hejar på hemmalaget. När vi spelade mot Endre i deras hemmahall, hade de ett enormt publikstöd och vi blev utbuade. Jag hoppas att folk upptäcker innebandyn eftersom det är en sådan rolig sport. Vi brukar ha mycket folk till och från, Mora är så litet och vi får konkurrens från hockeyn.

Vilken spelare vill du helst ha till ditt lag?
- Vi har en av Sveriges bästa målvakter och bra utespelare så vi värvar helst inte för mycket utifrån eftersom vi inte vet om spelarna passar in. Jag skulle gärna spela med någon av de stora, som Karro Widar och Hermine Dahlerus. Det skulle vara intressant att höra hur de tänker med sin rutin och bakgrund.

I helgen möter ni Skellefteå och Iksu. Några tankar inför dessa drabbningar?
- Det blir säkert jämna matcher, för Skellefteå har inlett serien bra och kan mycket väl chocka. Iksu är stabila och säkra i sitt spel, men jag hoppas att vi tar 6 poäng. Vi har hemmaplan och är sugna på vinster efter förlusten mot Balrog.

Gittan Ahonen Gunnarzon