2017-11-30 06:24

VM-premiär i morgon - Wijk berättar om kaptensrollen


Anna Wijk, med bindeln på armen. Foto: Per Wiklund

När damlandslaget gör VM-debut i morgon blir det en annorlunda premiär för Anna Wijk. Nu kliver hon in i mästerskapet som kapten.
- Det är inspirerande för mig, säger hon. 

KAIS Moras Anna Wijk har, trots att hon bara är 26 år, en lång landslagskarriär bakom sig. Hon har spelat 81 landskamper, gjort 132 poäng och spelat fyra VM.

När Sverige i morgon spelar VM-premiär i slovakiska Bratislava mot Tyskland väntar dock en ny sorts uppgift för Wijk. För första gången går hon in i ett världsmästerskap som kapten.

- Det känns speciellt. Det känns som en rolig, ny uppgift och det är inspirerande för mig. Det svåraste blir intervjuerna på engelska, men det ska bli kul det också, säger Wijk leende.

Landslaget kom hem från VM-lägret i måndags kväll, och det var helt klart en bra vecka i Spanien. Nu ska alla bitar sitta till VM.

- Det känns jättebra. Vi har finslipat på detaljer och haft det kul. Vi känns redo. Solen har skinit, vi har tränat mycket innebandy och blivit tighta som grupp. Det blev precis som vi hade tänkt oss.

Nio VM-debutanter finns med i den svenska truppen till VM. Men trots den bristande rutinen från seniorvärldsmästerskap tror Wijk på sitt lag. Och hon vet att hennes egen erfarenhet blir viktig.

- Det betyder mycket, så klart. Det är en trygghet att ha spelat så stora matcher. Men även de som inte har spelat VM har spelat stora matcher. Det känns som att vi har en bred och rutinerad trupp fastän den är så pass ung som den är.

VM-premiären mot Tyskland startar klockan 15.00 i morgon fredag och sänds på TV12/cmore.se.


Författare: Anton Rosenblad