2017-11-09 06:50

Unga domarparet vill bli förebilder


Filippa Kroon och Elaine Larsson. Foto: Anton Rosenblad

Det skånska domarparet Elaine Larsson och Filippa Kroon har framtiden för sig. Här berättar de om vad som krävs för att bli en framgångsrik domare.
- Jag vill bli en förebild för unga domare, säger Elaine Larsson.

19-åriga Elaine Larsson och 18-åriga Filippa Kroon har dömt två säsonger tillsammans i Skåne. I början var det mest ett bra sätt att tjäna extra pengar, men de märkte snabbt att dömandet gav något mer.

- Ju längre säsongen gick desto roligare blev det. Vi hade en kompis som dömde med oss som är lite äldre, hon brukade komma och kolla och ge oss feedback, säger Filippa Kroon.

Risken med unga domare är att de väljer att inte fortsätta när kritik uppstår – främst från läktarna. Men Larsson och Kroon stod på sig.

- Jag vill bli en förebild för unga domare. Enda sedan i början när det gav mer tillbaka än vad vi trodde har vi strävat efter att bli bättre, säger Elaine Larsson.

Vad har ni för mål?
- Vi har som mål att försöka utvecklas så mycket vi bara kan. Vi vill att flera ska bli domare, säger Kroon.

Vad krävs för att bli en bra domare?
- Det krävs ihållighet, att man verkligen vågar och tar tag i det. Man ska vilja också. Man ska se det som att man gör det på det bästa sättet som är möjligt. Det utvecklar en otroligt mycket. Både i domarlivet och utanför.

Larsson fyller i och säger att det är viktigt att ha någon som ger en feedback på ett bra sätt. Även om det kan vara svårt i början blir det bättre allteftersom, menar hon.

- I början hade vi en inofficiell coach. Om man kan få det tidigt kan det bli riktigt bra, säger Kroon.

Får vi se er i en SM-final om några år?
- Hoppas det. Det är vårt mål, säger Larsson.


Författare: Anton Rosenblad