2017-11-21 07:37

Tränaren tipsar: Därför ska man söka till RIG

Det är hög tid att söka till Riksinnebandygymnasiet (RIG) i Umeå. Därför tog innebandy.se ett snack med tränaren Peter Svensson Hörnsten för att undersöka vad utbildningen faktiskt innebär.

Varför ska man söka till RIG?
-
RIG söker man om man vill göra en ärlig satsning på sin innebandy utan att behöva hålla tillbaka sina studier. Spelarna får chansen att spela med och mot de bästa spelarna i sin årgång. RIG har två uppdrag från Riksidrottsförbundet. Det första är att ge chansen till lovande och målinriktade innebandyspelare i gymnasieåldern att kombinera studier med elitförberedande träning. Det andra är att genom sin utbildning kunna ta steget till internationell elit på seniornivå. Lite drygt var femte elev som gått ut på RIG har spelat A-landskamper.

Vad ger det för möjligheter som en satsande ungdom inte annars får?
-
RIG har ju möjligheten att ge en helhetslösning med individuell träning kombinerat med lagverksamhet. Det gör att instruktörerna får heltidskoll på eleverna och kan balansera träning och vila och på så sätt minska skaderisken. Dessutom är det en unik möjlighet att man som tjej eller kille får spela med spelare på så hög nivå. Där får vi en extremt utvecklande miljö. Sedan måste man också nämna gemenskapen som blir på elevhemmet och Umeå som den innebandystad den är. 

När är sista datum att söka?
-
Sista ansökningsdagen är 1/12. Efter det tittar vi på och rangordnar de sökande. Vi har inte så många tillfällen att själva se spelarna så de vi inte har koll på får vi informera oss om via våra kontakter ute i landet. De som vi vill se mera av bjuds in till våra uttagningar.

- De uttagningarna brukar vara både spännande och tuffa. Tre dagar av innebandyspel, intervjuer och tester. Dessutom massor av information - det är ju lika mycket en chans för elever och föräldrar att bedöma RIG som tvärtom. Killarnas uttagning sker 22-24 januari och tjejernas 29-31 januari. Uttagningarna hålls på Dragonskolan. 

Hur tar ni ut spelarna?
-
Till uttagningarna kommer de vi sett och hört håller hög klass som innebandyspelare. Men vi vill på uttagningen få in en större bild för att kunna ta ut de som kommer klara tre år på RIG på bästa sätt. Klarar man att bo själv? Kommer studierna att fungera? Klarar man träningsbelastningen? Vi söker med andra ord de som klarar av vårt koncept, inte bara på planen. 

När får spelarna besked om intag?
-
Målsättningen är att senast under första veckan i februari kunna ge besked till alla. Då finns det tid för elev och förädrar att tänka igenom beslutet och ändå hinna göra skolansökningen i tid. Vi tar ut åtta tjejer och åtta killar varav en målvakt av vardera könet. 

Hur gamla är spelarna som ska söka i år?
-
I år är det tjejer och killar som är födda 2002 som söker, samt eventuellt någon född 2003 som börjar gymnasiet ett år tidigare.

Läs mer om hur man ansöker.

Fotnot 1:
Till damernas VM-trupp nu är 7 av 20 spelare tidigare elever på RIG (Anna Wijk, Emelie Wibron, Cornelia Fjellstedt, Ida Sundberg, Isabell Krantz, Sofia Joelsson och Alice Granstedt). 

Fotnot 2:
I senaste landslagstruppen var 4 av 20 spelare tidigare elever på RIG (Emil Johansson, Robin Nilsberth, Rikard Eriksson och Albin Sjögren).


Författare: Anton Rosenblad