2017-11-28 06:48

Så hanterade målvaktsduon finaldramat i VM 2015


Sara Hjorting och Emelie Frisk. Foto: Per Wiklund

Att som målvakt komma in mitt i en straffläggning i en VM-final låter verkligen hur nervöst som helst. Tur då att Sara Hjorting, som hamnade precis i den situationen 2015, älskar straffläggningar – och blir bättre av nervositet.
- Det var en häftig känsla, säger hon när hon tänker tillbaka på Sveriges senaste VM-guld.

Det stod 4-4 efter full tid i VM-finalen 2015 i Tammerfors mellan Sverige och Finland. Matchen gick till straffar, där Emelie Frisk, som hade stått hela matchen, gjorde sig redo. Hon räddade den första straffen, men släppte in den andra. Den tredje gick också i mål, men blev bortdömd. Då gick dock Frisk ut till Sara Hjorting på bänken och sa att det var dags för ett byte.

- Båda ville självklart stå, men hon kände att hon hade släppt två straffar. Då sa hon att nu byter vi, säger Hjorting.

Hjorting kom in i den fjärde straffomgången. Hon räddade först en straff, och släppte in den andra. I Sveriges straff efteråt kvitterade Anna Jakobsson Finlands ledning och tog straffläggningen till sudden death.

Var det nervöst?
- Jag är alltid nervös, oavsett match. Men det är på ett bra sätt, jag gillar att vara nervös. Jag vill prestera så bra som möjligt oavsett motstånd. Det gör mig bättre. Så ja, jag var nervös och fick adrenalin, säger Hjorting och fortsätter:

- Det var en häftig känsla. Det var ett sådant jäkla tryck i arenan. Man dras med i stämningen och är på tårna hela tiden. När det blev straffar visste jag att jag är bra på det och det är roligt i avgörande lägen. När jag fick komma in kände jag mig redo, säger Hjorting.

Och hennes insats i finalen blev också helt avgörande. Finlands stjärnskott Veera Kauppi, som hade satt en straff på Frisk, klev fram igen. Hon fintade bort Hjorting och hade bara att lägga in bollen, men fruktansvärt snabbt vände sig Hjorting tillbaka, sträckte ut fingrarna och lyckades mota bort bollen.

- Många av spelarna som lägger straffar har jag mött flera gånger och vet hur de brukar göra. Men de är skickliga och gör inte samma straff varje gång.

Efter Hjortings räddning avgjorde sedan Amanda Delgado Johansson VM-finalen, och Sveriges femte raka VM-guld var i hamn. Efteråt jublade de båda målvakterna Frisk och Hjorting tillsammans.

- Det är häftigt att ha den relationen med en målvaktskollega. Båda vill spela så mycket som möjligt. Vi är samma sorts personer. Men vi önskar aldrig att det går dåligt för den andra. Så som jag kom in i finalen hade inte fungerat om vi inte hade den stöttningen vi har med varandra. Jag visste att även om jag inte spelar finalen gör vi det tillsammans, säger Hjorting.

Återigen är det Hjorting och Frisk som ska stoppa motståndarna i VM, den här gången i Slovakien. I övermorgon flyger landslaget till Bratislava, och jakten på det sjätte raka guldet är i gång.

Vad talar för Sverige i VM?
- Vi har så sjukt bra spelare på alla positioner. De senaste två åren har vi haft mycket tid att träna och nöta på olika saker. Vi har lyft oss en nivå. Det har de andra lagen också gjort, men det har triggat oss att bli ännu bättre.


Författare: Anton Rosenblad