2017-11-14 06:30

Rydfjäll hyllar VM-debutanterna


Iza Rydfjäll med kaptensbindeln på armen i Finnkampen. Foto: Per Wiklund

Med två VM i bagaget är Iza Rydfjäll numera en erfaren landslagsspelare i den nyligen uttagna truppen. Och ansvaret på henne finns i och med generationsskiftet.
- Jag är tryggare i min roll nu än för några år sedan, säger hon.

Sverige har nio debutanter med i VM-truppen som åker till Bratislava 30 november. Iza Rydfjäll är inte en av dem. Hon har spelat två raka världsmästerskap och vet vad som krävs för att gå hela vägen. Men hon tror inte att bristen på erfarenhet från de nya spelarna spelar någon roll i VM.

- Jag tycker inte att det påverkar så mycket. De spelarna har rutin från stora matcher sedan tidigare, de har spelat SM-finaler och U19-VM. Det är väl mer att vi mer erfarna får hjälpas åt för att vara som ett stöd nu under VM, säger Rydfjäll.

Det har skett ett stort generationsskifte till årets VM. 2015 var spelare som Josefina Eiremo, Sara Helin, Anna Jakobsson och Sanna Scheer med. Nu är truppen desto yngre.

- Det är jätteroligt med många yngre. De är så duktiga spelare allihopa. Nu gäller det att få ihop gruppen in i det sista. Det känns bra, vi har en bra sammanhållning. Vi är trygga tillsammans, både spelmässigt och i gruppen.

Hur har din roll utvecklats i och med generationsväxlingen?
- Jag gillar att ha den roll jag har. Jag försöker vara en ledare på och av planen. Det är ingen skillnad nu gentemot tidigare. Men jag är tryggare i rollen nu än för några år sedan.

Vad talar för Sverige i VM?
- Allt. Vi har det bästa laget. Sedan gäller det att ge hundra procent och göra det lilla extra för att vinna, få måste komma ihåg att vi möter bra lag också.

VM spelas i slovakiska Bratislava 1-9 december. Sverige jagar där sitt sjätte raka VM-guld.


Författare: Anton Rosenblad