2017-11-27 06:44

Norström har gått den långa vägen till A-landslaget


Frida Norström, här med kaptensbindeln på armen. Foto: Per Wiklund

Frida Norström gjorde A-landslagsdebut i fjol, men är redan assisterande lagkapten och en självskriven ledare. Här berättar hon om sin roll, och vad som gör att Sverige är favoriter inför VM.

IKSU:s Frida Norström har inför VM i Bratislava bara gjort 16 landskamper. Hon gjorde debut i A-landslaget förra säsongen, på hemmaplan i Finnkampen i Umeå. Sedan har den blågula karriären fortsatt spikrakt uppåt.

- Jag har länge tänkt att det hade varit fantastiskt att spela VM. När jag blev uttagen i Finnkampen förstod jag att jag var ett steg närmare. Och så nästa gång, och nästa gång. Då ökade möjligheterna. Men man måste fightas in i sista stund, säger hon.

Norström är en viktig kugge på planen för Sverige, men hon är minst lika viktig utanför planen. Till den här säsongen blev hon assisterande lagkapten, och det föll sig naturligt för henne.

- Ja, jag är nog en naturlig ledare. Jag gillar att ha ansvar och ha en sådan typ av roll.

När Norström spelade i distriktslaget var hon kapten två gånger, och när hon spelade i Skellefteå var hon lagkapten trots att hon var yngst i laget. Till den här säsongen har hon också fått dra på sig bindeln i IKSU. Hon försöker hela tiden fokusera mycket på gruppen och uppmärksamma alla spelare.

- Jag ska finnas till för spelarna. På planen försöker jag driva på och bidra med energi.

Hur är det att leda landslaget som en av kaptenerna?
- Det är såklart väldigt kul och det är en fantastisk grupp att ha att göra med. Alla är väldigt professionella. Vi vill samma saker. Jag skulle beskriva det som en väldigt tacksam roll att ha i den här gruppen.

Många spelare går ganska snabbt från U19-landslaget till A-landslaget, vilket det finns bevis på i Sveriges VM-trupp. Det har gått snabbt för Alice Granstedt, Ellen Rasmussen, Sofia Joelsson och Johanna Hultgren som är 20-21 år. Men 26-åriga Norström visar att det finns andra vägar att gå också.

- Det är bra att veta som yngre spelare att om man inte kommer med snabbt så går det fortfarande. Fortsätter man jobba går det att ta sig till A-landslaget i alla fall. Det krävs att man har motivation och vilja.

Vad talar för Sverige i VM?
- Väldigt, väldigt mycket – om inte allt. Men det krävs allt av oss också för att vinna. Vi har väldigt goda förutsättningar. Vi har varit bra under en lång tid, vilket talar för oss. Vi har en tydlig målsättning som vi är beredda att jobba för.

VM spelas i slovakiska Bratislava 1-9 december. Sverige jagar där sitt sjätte raka VM-guld.


Författare: Anton Rosenblad