2017-11-18 06:19

"Man ska aldrig be om ursäkt för något man gör bra"


Moa Tschöp jagar Sveriges sjätte raka VM-guld. Foto: Per Wiklund

Sveriges damlandslag vinner och vinner och vinner. Men vad ligger egentligen bakom succén? Moa Tschöp har svaret.
- Man ska aldrig be om ursäkt för något man gör bra, säger hon.

Fem raka VM-guld. Vinst i i princip varje match, år efter år. Vad är det som gör Sveriges damer så överlägsna? Vi ställde frågan till Moa Tschöp, som nu laddar för VM igen – där Sverige kan ta sitt sjätte raka guld.

- Vi lägger ner fruktansvärt mycket tid. Vi har egen träning med klubblaget flera gånger i veckan. Sedan ska man få in rehabilitering för att vara i så bra form som möjligt. Man skulle vilja lägga ner ännu mer tid för att orka mer och bli bättre. Samtidigt som många har ett jobb på sidan om.

Men de andra nationerna måste också träna mycket. Varför vinner just Sverige?
- Vi tränar väldigt rätt. De gör de andra lagen också så klart. Men vi lägger rätt fokus på saker och tittar på vad som behöver utvecklas. Där har vi stor kompetens i landslagsstaben, som lägger väldigt mycket tid på att utveckla för att vinna mot de andra lagen. Alla spelare vill utvecklas hela tiden. Ingen bromsar.

Du har sagt att damlandslaget aldrig ska skämmas för att ni vinner så mycket. Utveckla.
- Man ska aldrig be om ursäkt för något man gör bra. Det är lite svenskt att man ska be om ursäkt för det. Vi ska inte göra det. Innebandyn är så pass ung att de andra lagen inte har utvecklats så mycket, de har inte samma kompetens som vi. Därför tycker jag att det är viktigt att de bli bättre, för då måste vi fortsätta utvecklas också.

Vad talar för Sverige i VM?
- Att vi har en fruktansvärt stark trupp och har jobbat mycket med individuell utveckling. Vi är starka och trygga i det vi gör. Man vet varför man är där. Får vi ihop det finns det inget som kan stoppa oss.

VM spelas i slovakiska Bratislava 1-9 december. Sverige jagar där sitt sjätte raka VM-guld.


Författare: Anton Rosenblad