2017-11-26 06:50

Krantz jagar sitt femte (!) VM-guld


Isabell Krants jagar sitt femte VM-guld. Foto: Per Wiklund

Som 17-åring gjorde hon mål i sitt allra första byte i ett världsmästerskap. Nu gör Isabell Krantz sitt femte VM – och är lika sugen på guld då som nu.

Isabell Krantz debuterade i A-landslaget när hon bara var 17 år gammal. Sverige åkte till Danmark 2007 för att spela VM, och på förhand var det sagt att Krantz skulle vara med för att se och lära.

- Jag skulle lära och ta in mycket. Jag kanske inte skulle få så mycket speltid. Men jag kommer ihåg att i det första bytet för mig, mot Singapore, gjorde jag faktiskt mål, säger hon.

Ja, Krantz kom in och satte på egen hand Sveriges 20-1-mål i gruppspelet. Sedan fick hon jubla i finalen när Sverige slog Finland. Det guldet var början på en makalös era, där Sverige i dag har tagit fem raka guld.

Krantz medverkade sedan i VM på hemmaplan i Västerås 2009, i Schweiz 2011 och i Tjeckien 2013. Hon tog fyra raka VM-guld, men till mästerskapet i Tammerfors 2015 blev hon inte uttagen. Nu, inför VM i Bratislava, är hon dock tillbaka. Hon är den mest erfarna spelaren i Sveriges trupp, och den erfarenheten kan betyda mycket när det blir heta matcher i VM.

- Någonstans kanske erfarenheten alltid betyder något, men de debutanter som är med känns rutinerade. Det känns som att de har spelat VM faktiskt. Fast de kanske är mer nervösa, det är en annan känsla i VM. Där får jag bidra med min erfarenhet.

Vad talar för Sverige?
- Det man har sett den senaste tiden är att vi ligger steget före de andra nationerna. Men i den sista matchen mot Finland i EFT ändrade de sitt spelsystem i andra och tredje perioden och då blev det tightare. Det kommer att bli jämnt.

Krantz kan alltså efter det här världsmästerskapet stå med fem (!) VM-guld. Ett otroligt facit.

-cDet hade varit riktigt roligt. Jag vet inte hur länge till jag kommer att fortsätta heller, så det här kanske är det sista guldet. Självklart vill jag ha hem det.

VM spelas i slovakiska Bratislava 1-9 december. Sverige jagar där sitt sjätte raka VM-guld.


Författare: Anton Rosenblad