2017-11-19 06:12

Joelssons makalösa poängskörd inför VM


Sofia Joelsson, en van målskytt. Foto: Per Wiklund

På 19 landskamper har Sofia Joelsson gjort makalösa 45 poäng. Nu vill hon fortsätta briljera i VM – men hon är ödmjuk inför sin egen uppgift.
- Alla spelare i truppen kan avgöra matcher, säger hon.

Sofia Joelsson har tagit sin tid i A-landslaget med storm. I match efter match noteras hon för poäng, och inte bara ett. I stället snittar hon över två poäng per landskamp.

- Det har gått bra i landslaget. Jag har väldigt bra spelare runtomkring som levererar bra passningar. Sedan är det självklart hårt jobb och slit att komma till rätt ytor. Gör jag det brukar det resultera i mål, säger hon.

Ja, och många mål blir det. I Euro Floorball Tour i Malmö i början av november resulterade Joelssons mål- och poängskörd i en plats i All Star team. Landslagets spelsystem verkar onekligen passa henne.

- Det passar mig bra. Jag tycker om att springa mycket och vara uppe och jaga. Det skiljer inte så jättemycket från IKSU. Vi kanske pressar lite högre i landslaget än i IKSU. Annars är det hyfsat likt.

Joelsson har inte tidigare spelat U19-VM och får nu göra VM-debut. Men när hon går in i turneringen i Bratislava är hon ödmjuk. Hon litar fullt på att de andra spelarna i den svenska truppen kliver fram – precis som hon ska göra.

- Alla spelare i truppen kan avgöra matcher. Vissa matcher kliver någon annan fram. Det gick bra i EFT, men jag kan ju inte räkna med att jag ska avgöra matcher. Det finns det flera som kan göra.

Hur ska det bli att faktiskt få spela VM?
- Det ska bli jättehäftigt. Det är något jag har tänkt på sedan jag var liten och såg mästerskapen på tv. ”Wow, där vill jag spela”, tänkte jag.

Vad talar för Sverige?
 
-Allt. Vi är bättre på alla positioner. Alla våra spelare skulle kunna avgöra en match. Det saknar Finland.

VM spelas i slovakiska Bratislava 1-9 december. Sverige jagar där sitt sjätte raka VM-guld.


Författare: Anton Rosenblad