2017-11-22 06:42

Hundraprocentig målökning för Steen - varje säsong


Sara Steen (27) har blivit en van målskytt i blågult. Foto: Per Wiklund

Hon har ökat sin målproduktion med 100 procent varje säsong de senaste tre säsongerna i Svenska Superligan. Här berättar Sara Steen om vad som fick henne att bli en supermålskytt – och vad som väntar i VM.

7 mål i SSL 2014/15. 14 mål 2015/16. Och 32 mål 2016/17. Endres Sara Steen har verkligen utvecklat sitt målskytte sedan hon återvände till sin moderklubb för tre år sedan. För någon målgörare har hon inte alltid varit, faktiskt.

- Jag har egentligen alltid gjort flera assister än mål. Så var det när jag började i A-laget. När jag var liten gjorde jag flera mål, säger hon.

Men tiderna förändrades för Steen i Endre. När supermålskyttarna Anna Jakobsson och Corinne Rüttimann lämnade laget behövde laget en ny målskytt av högsta rang. Det blev Sara Steen.

- Jag kände när Anna och Corinne slutade att jag måste göra mera mål och börja ta för mig mer. Innan har jag inte vågat ta avslut när jag borde, det har jag jobbat mycket med nu.

Den här säsongen har Steen snittat över ett mål per match i SSL, och samtidigt imponerat i landslaget. Nu laddar hon för sitt första VM – där hon ska ta med sig spelet hemifrån.

- Jag vet att jag är en bra målskytt. Jag förmodar att det är därför jag är uttagen. De tar ut mig på det jag gör bra och min främsta egenskap är att göra mål.

Sverige har ett annorlunda spelsystem som kan översättas till 1-2-2. Där är Steen en av spelarna längst upp i banan.

- Jag trivs bra med det. Men jag har inte fått ut allt jag kan ännu. Det handlar om att vara modig och ta för sig. Men det har blivit bättre och bättre. Jag hoppas att det släpper till VM.

Vad talar för Sverige i VM?
- Framför allt bredden. Det är 20 riktigt bra spelare. Vi har många olika spelartyper. Och det blir bättre sammanhållning för varje gång. Det känns jättebra.

VM spelas i slovakiska Bratislava 1-9 december. Sverige jagar där sitt sjätte raka VM-guld.


Författare: Anton Rosenblad