2017-11-10 10:30

Här är damlandslagets VM-trupp


Anna Wijk vill leda Sverige till sjätte raka VM-guldet. Foto. Per Wiklund

Nio debutanter tar plats i damlandslagets VM-trupp till mästerskapet i Bratislava. Men trots mindre VM-rutin tror förbundskapten Andreas Lundmark hårt på guld.
- Vi har en väldigt bra spets och en trygghet i gruppen, säger han. 

1-9 december spelas VM i slovakiska Bratislava. I dag presenterade Andreas Lundmark de 20 spelare som ska jaga Sveriges sjätte raka guld.

- Vi har varit väldigt noggranna i balansen med spelartyper. Det är en komplett och ungdomlig trupp, säger Andreas Lundmark.

Ja, av de 20 uttagna spelarna är 9 VM-debutanter. Men även om det i och med det blir mindre VM-rutin är Lundmark övertygad om att laget står rustat för guld.

- Jag tror inte att mängden debutanter kommer att spela så stor roll. Spelarna har ändå varit med ett tag, fastän de inte har spelat VM. De har spelat SM-finaler och har mycket rutin. Vi har en väldigt bra spets och en trygghet i gruppen, säger han.

Sverige VM-genrepade i helgen som gick i fyrnationsturneringen Euro Floorball Tour i Malmö. Där blev det övertygande segrar mot de främst konkurrerande nationerna Finland, Schweiz och Tjeckien.

- Det var lägret i helhet som var viktigt. Att vi tar de kliv vi behöver för att närma oss VM. Och det skapar en trygghet att vi gör rätt saker, säger Lundmark.

20-27 november befinner sig damlandslaget på VM-läger på den spanska kanarieön Fuerteventura.

- Vi ska fortsätta med spelet från Euro Floorball Tour. Mycket handlar om formationer och detaljer på individnivå. Vi ska få ut högsta nivå från alla spelare, säger Lundmark. 

Sveriges matcher i VM sänds på TV12. Finalen sänds på TV12/TV4. 

Nedan finns kommentarer på samtliga spelare från Andreas Lundmark.

Spelschema, VM:
Tyskland-Sverige, 1/12 kl 15.00
Sverige-Polen, 3/12 kl 18.05
Sverige-Schweiz, 4/12 kl 15.40
Kvartsfinal, 6/12 kl 16.00 eller 7/12 kl 20.00
Semifinal, 8/12 kl 16.00/20.00
Bronsmatch, 9/12 kl 14.15
Final, 9/12 kl 17.05 

Damlandslagets VM-trupp
D=debutant

Målvakter
Emelie Frisk, IKSU
Sara Hjorting, Pixbo Wallenstam IBK

Utespelare
Johanna Hultgren, IKSU D
Jennifer Stålhult, Täby FC IBK
Moa Tschöp, Täby FC IBK
Anna Wijk, KAIS Mora IF
Iza Rydfjäll, IKSU
Sofia Joelsson, IKSU D
Emelie Wibron, IKSU
Alice Granstedt, IKSU D
Amanda Delgado Johansson, IKSU
Ellen Rasmussen, Malmö FBC D
Ida Sundberg, Pixbo Wallenstam IBK D
Stephanie Boberg, Pixbo Wallenstam IBK D
Isabell Krantz, Pixbo Wallenstam IBK
Cornelia Fjellstedt, IKSU
Frida Norström, IKSU D
Adina Augustsson, Karlstad IBF D
Malin Andréason, KAIS Mora IF
Sara Steen, Endre IF D 

Här kommenterar Andreas Lundmark spelarna i VM-truppen: 

Målvakter

Emelie Frisk, IKSU
- Hon står för mycket rutin, hon har varit med oss i fyra år. Hon ger trygghet till försvaret.

Sara Hjorting, Pixbo Wallenstam IBK
- Sara har en väldigt hög högstanivå och gjorde en fantastisk säsong förra året. Hon har efter VM 2015 höjt sig väldigt mycket.

Utespelare

Johanna Hultgren, IKSU
- Det är en karaktärsspelare, hon är fysisk och en bra avslutare. Hon har alltid riktigt bra attityd. Det är också viktigt med right-spelare för att få en bra balans.

Jennifer Stålhult, Täby FC IBK
- Hon var en av dem som vi växlade in i generationsskiftet. Hon har haft en imponerande säsong i Täby som kapten. Hon är en bra målskytt och en bra passningsspelare. 

Moa Tschöp, Täby FC IBK
- Tidigare var hon mer en sådan spelare som var bäst när det gällde. Nu är hon bra jämt. Hon har höjt sin lägstanivå och kan avgöra alla sorts matcher. Hon är jobbig att möta och stark i löpdueller. 

Anna Wijk, KAIS Mora IF
- Anna är vår härförare. Hon är otroligt imponerande i allt hon gör. Hon visar med hela sitt spel hur viktig hon är för oss. Dessutom vill hon alltid fortsätta utvecklas. 

Iza Rydfjäll, IKSU
- Hon är hundraprocentig och har en väldigt hög lägstanivå. Hon är en ledartyp utanför planen i gruppen, och på planen är hon användbar i både powerplay och boxplay. 

Sofia Joelsson, IKSU
- Det är en häftig målskytt som alltid arbetar hårt. Hon är girig och vill alltid bli bättre. Hon tar hela tiden kliv i sin utveckling. 

Emelie Wibron, IKSU
- Emelie har varit med en evighet, men är fortfarande ung. Hon är oerhört jobbig att möta och väldigt målfarlig. Hon är användarbar på flera positioner och en av våra viktigaste spelare. 

Alice Granstedt, IKSU
- Hon har haft lite otur med skador, annars hade hon säkert varit med tidigare i landslaget. Hon är komplett och förstår spelet. Hon har riktigt bra spelförståelse. 

Amanda Delgado Johansson, IKSU
- Amanda är professionell och noggrann och vill alltid utvecklas. Hon är en bra målskytt och passningsspelare som arbetar hårt i båda riktningar. 

Ellen Rasmussen, Malmö FBC
- Hon är irrationell och svårläst för motståndarna. Hon har bra spelförståelse och jag är säker på att hon har många år framför sig på högsta nivå. 

Ida Sundberg, Pixbo Wallenstam IBK
- Ida är inte bara defensivt viktig, hon är bra på att sätta fart på spelvändningar och dra på sig motståndare för att skapa ytor för andra. Men naturligtvis är hon väldigt viktig i vårt defensiva spel. 

Stephanie Boberg, Pixbo Wallenstam IBK
- Hon har en spets som är unik när det gäller backar. Hon har bra skytte, bra målsinne och bra blick för spelet. 

Isabell Krantz, Pixbo Wallenstam IBK
- Isabell har varit med otroligt länge i landslaget, men vill fortfarande bli bättre hela tiden. Hon är oerhört svårstoppad. Trygg med boll och bra i powerplay. 

Cornelia Fjellstedt, IKSU
- Vi kallar henne ”Snickarn” nu. Hon har mest verktyg av alla spelare i världen. Hon är irrationell och har en oerhört bra blick för spelet. Hon blir ständigt jämnare och jämnare i sina prestationer. 

Frida Norström, IKSU
- Frida är vår assisterande kapten och viktig för gruppen. Hon är användbar i många positioner i spelet. Hon har hög arbetskapacitet och gör andra bra. 

Adina Augustsson, Karlstad IBF
- Det är en väldigt stark spelare med bollen, plus att hon är riktigt spelskicklig. Hon är tempostark och snabb och användarbar på flera positioner. 

Malin Andréason, KAIS Mora IF
- Malin står för en unik spets framför mål. Hon hamnar alltid rätt i avslutslägena. Hon har blivit mycket bättre i det hårda arbetet och jobbar lika bra åt båda håll. 

Sara Steen, Endre IF
- Hon är oerhört målfarlig. Stark med bollen och lättanpassad i vårt spel. Hon kan användas med alla spelartyper.


Författare: Anton Rosenblad