2017-11-25 06:32

Drömmarna krossades - Granstedt i VM för revansch


Alice Granstedt, i A-landslaget efter en svår väg tillbaka. Foto: Per Wiklund

När karriären blomstrade krossades drömmarna. Alice Granstedt var kapten i U19-landslaget och skulle åka på VM – men stoppades av en korsbandsskada.
Nu söker hon revansch med A-landslaget.
- Det var den värsta dagen i mitt liv, säger hon om skadetillfället.

November, 2015. Alice Granstedt har kaptensbindeln på armen när Sveriges U19-damer vinner Euro Floorball Tour i Tammerfors. Siktet är inställt på U19-VM i Kanada i maj, och redan då är just Granstedt uppsnackad i värdstaden Belleville. Hennes pappa är en före detta ishockeyspelare på hög nivå, vilket kanadensarna går i gång på, och Granstedt har redan ett uppdrag att bli intervjuad i radio under VM. Hon är den lysande stjärnan redan ett halvår före mästerskapet.

Janauri, 2016. I SSL-matchen mellan IKSU och Jönköping får Granstedt en tackling vid sargen när hon inte har balans. Hon får motspelaren över sig och det smäller till i knät. Smärtan är massiv och hon anar det värsta. Två dagar senare får hon det första beskedet från en läkare: korsbandet och ledbandet är av. Säsongen är över.

- Det var hemskt, det var den värsta dagen i mitt liv. Jag hade sett fram emot U19-VM och vi gick bra med IKSU, säger hon.

I stället för U19-VM (där Sverige tog guld) och SM-slutspel med IKSU blev rehabiliteringen Granstedts vardag. Hon tillbringade timme efter timme i gymmet, och många gånger var det oerhört frustrerande.

- Det var väldigt upp och ner. Det är segt i början när man inte får träna och det inte går framåt. Men när man ser resultat ser man också ljuset. Fast det är jobbigt mentalt.

Som tur är gillar Granstedt att vistas i gymmet, så rehabiliteringsträningen blev inte bara en plåga. Men det var en lång väg tillbaka. Ett år tog det innan hon stod på planen igen. Och fyra månader efter comebacken, i april 2017, vann hon SM-guld med IKSU i Ericsson Globe.

Om säsongen tog slut där? Nej, för i juni blev hon kallad till damlandslagets läger i Borlänge. Hon var äntligen tillbaka i den blågula tröjan.

Den här säsongen började lika bra som den förra slutade. Granstedt gjorde A-landslagsdebut i Finnkampen och fick nytt förtroende i Euro Floorball Tour. Sedan blev hon uttagen i VM-truppen som snart åker till Bratislava.

- Det känns som en jäkla revansch. Det var inget jag trodde när jag stod där i gymmet. Det känns fantastiskt roligt att få följa med på den resan efter allt som har hänt. Jag har längtat efter det här.

Vad talar för Sverige i VM?
- Att vi är väl förberedda och har bra spelare på alla positioner. Vi har en bra stämning i truppen och har ett gemensamt mål att vinna VM-guld.

VM spelas i slovakiska Bratislava 1-9 december. Sverige jagar där sitt sjätte raka VM-guld.


Författare: Anton Rosenblad