2017-11-16 06:55

DJ har gått vidare efter VM-avgörandet - "Jag kopplades för mycket till just det målet"


Amanda Delgado Johansson, redo för ett nytt VM med nya minnen. Foto: Per Wiklund

Amanda Delgado Johansson blev Sveriges stora hjälte när hon avgjorde VM-finalen 2015. Men det målet har hon nu gått vidare från. Hon ville inte att det skulle bli som med fotbollsmålvakten Thomas Ravelli.
- Jag kopplades för mycket till just det målet, säger hon.

Bilderna är klassiska. Amanda Delgado Johansson fintar bort Finlands målvakt och lägger in bollen med backhand. VM-guldet 2015 går till Sverige och ”DJ” springer bort till den svenska klacken och firar tillsammans med resten av landslaget.

- Jag kommer alltid att vara glad för det. Kanske inte för att just jag avgjorde, mer att det var en stor grej för mig där och då. Det första guldet på seniornivå. Det är en häftig upplevelse.

Du måste ha sett straffen många gånger efteråt?
- Det vara ganska kul att titta på den, och man blev lätt påmind. Folk ville ofta prata om det. Och jag har sett intervjuerna efteråt, jag var upprymd där, berättar hon.

Men det klassiska avgörandet blev till slut något DJ ville gå vidare från. Hon var inte så sugen på att folk skulle prata om det med henne. Och anledningen är enkel.

- För mig är det viktigt att inte bara bli ihågkommen för att jag har lagt en straff. Man ska tänka på mig som en bra spelare. Det kändes lite som att det blev så i och med den där straffen. Jag kopplades för mycket till just det målet. Lite som (Thomas) Ravelli i fotbolls-VM 1994, när han räddade den där straffen. Jag vill inte att det ska bli så för mig.

Nu laddar DJ och resten av Sverige för ett nytt världsmästerskap. Och nog får laget guldjubla igen, om man får tro DJ.

- Vi har ett jättebra lag. Jag känner mig väldigt trygg med alla som är uttagna. Det känns som att vi har fått ihop det väldigt bra. Vi trivs tillsammans och är beredda att göra det tillsammans.

VM spelas i slovakiska Bratislava 1-9 december. Sverige jagar där sitt sjätte raka VM-guld.


Författare: Anton Rosenblad