2017-11-29 09:00

Åsa Karlsson ny förbundskapten i damlandslaget

Imorgon åker Åsa ”Kotten” Karlsson till Slovakien med damlandslaget för att vinna VM-guld. Där gör hon sin sista landslagssamling som assisterande förbundskapten. Efter VM börjar en ny resa där hon blir förbundskapten för damlandslaget efter Andreas Lundmark. Det nya avtalet gäller från 1 mars 2018 och gäller i fyra år. Arbetet med staben i sin helhet kommer att inledas efter VM och planeras vara klart under första kvartalet 2018.

Hur känns det?
- Det känns jättekul och ärofyllt. Jag ser fram emot att utveckla innebandyn och landslaget. Det blir en härlig utmaning.

Du var assisterande förbundskapten redan i början på 2000-talet till Kristina Landgren Carestam, och har arbetat som ledare på flera olika nivåer inom innebandyn. Berätta om din utveckling som ledare!
- Jag har gjort en resa från en auktoritär spelare och ledare till att vara mer lyhörd. Förr pekade jag med hela handen och presenterade lösningar medan jag nu blivit en mer demokratisk ledare som tar till mig av andras åsikter. Det är viktigt med delaktighet och att ta vara på samtligas kunskaper i ett ledarteam. Jag anser att jag är lyhörd, har en stor och bred kunskap om innebandy samt är ständigt nyfiken på att utvecklas.

Vad kommer du att prioritera att utveckla som förbundskapten?
- Nu först och främst är det VM i Slovakien som gäller i min assisterande roll. Vi ska gå all in i Bratislava och målsättningen är självklart att ta VM-guld. Sedan kollar vi på framtiden. Jag vill spela en offensiv och fartfylld innebandy, något vi har jobbat med i flera år och ska fortsätta att utveckla.

Joakim Lindström, landslagschef:
"Kontinuitet och en fortsatt god återväxt ser jag som två framgångsfaktorer för att behålla vår position som ledande inom den internationella innebandyn. Åsas erfarenhet ger verksamheten stabilitet och tillsammans med hennes arbete på NIU, som f.d. U-19 förbundskapten och nu som tränare för Guldsteget har Åsa en gedigen kunskap om de spelare som ska slå sig in framöver. 

Anna Wijk, lagkapten landslaget:
"Det känns som ett bra val. Jag gillar Åsa, hon är skicklig taktiskt och en bra pådrivare. Det känns som att hon är redo att ta över."

Fakta:
Namn: Åsa Karlsson
Ålder: 48
Klubbar som spelare: Lockerud, Hagsätra (som sedan blev Högdalen) Södertälje, Huddinge.
Klubbar som tränare: Södertälje, Balrog, Huddinge, Lockerud, Djurgården, U19-damlandslaget, damlandslaget.
Meriter som spelare: 7 SM-guld, 3 Europa Cup-guld, 1 EM-guld, 1 VM-guld.
Meriter som tränare: 2 VM-guld (senior), 1 VM-guld (U19).
Årets spelare 1992/93
MVP i VM 1997
Vinnare av skytteligan i SM-slutspelet 1986/87, 1988/89, 1991/92, 1992/93.
Vinnare av poängligan i SM-slutspelet 1995/96, 1996/97, 1997/98