"Tjejer och kvinnor kommer lite på sidan av" - Innebandy.se
2016-11-16 15:41

"Tjejer och kvinnor kommer lite på sidan av"

”Kvinnorna måste våga kliva fram lite mer, samtidigt som männen måste ge kvinnorna chansen att göra det.” Så säger Emelie Magnusson, som är med i Svensk Innebandys nätverk för kvinnor inom innebandyrörelsen, om hur det kan bli mer jämställt i vår idrott.

Den kommande helgen träffas Svensk Innebandys nätverk för kvinnor i Stockholm för tredje gången. På agendan står framtidens ledarskap, och Emelie Magnusson finns på plats.

Magnusson är lagkapten i IBF Faluns allsvenska lag, samtidigt som hon är huvudtränare för Falun ungdoms division 1-lag. Hon anser att det ständiga arbetet med jämställdhet måste fortsätta.

- Vi tjejer och kvinnor kommer lite på sidan av, tyvärr, säger hon och hyllar nätverket:

- Jag tycker att det har varit skitbra, jag har fått så många kontakter i hela Sverige. Jag har lärt mig mycket av de andra också. Det här är något Svensk Innebandy ska fortsätta med.

Jämställdsarbetet är av största vikt, menar Magnusson. Även om innebandyn har kommit förhållandevis långt finns mycket kvar att göra.

- Rent generellt är det bra. Men jag har märkt att en del föreningar har kommit längre än andra. Pixbo bland annat har jobbat jättemycket med det här. I Falun är nog prioriteringarna som i många andra storklubbar. Klubben har dock sagt att de ska bli bättre, men det är pyttesmå steg framåt. Samtidigt så känns det som att Mora har liknande problem, men att det där är herrarna som kommer i kläm. Pixbo är ett bra exempel på att det går att ha två elitlag i topp om bara man vill och vågar satsa på det. 

Vems ansvar är det att försöka förändra något?
- Kvinnorna måste våga kliva fram lite mer, samtidigt som männen måste ge kvinnorna chansen att göra det. Går alla till sig själva så kan man inte lägga över ansvaret och  förvänta sig att någon annan ska se till att lösa det. Det är som sagt allas ansvar. Men å andra sidan är vi väl svenskar. Att synas, höras och att sticka ut är lite emot våra gamla normer…

Tidigare har Pernilla Bernhardsson, Charlotte Axelsson och Eva Lindgren uppmärksammats i nätverket. 


Författare: Anton Rosenblad