2016-11-25 15:12

Nilsson kan bli historisk i VM


Tummen upp för poängen - i vanlig ordning. Foto: Per Wiklund

Han har snittat 1,85 poäng per landskamp och är nu uppe på 130 på 70 matcher. Kim Nilsson är väldigt nära att bli herrlandslagets främste poänggörare genom tiderna – och passera legendaren Niklas Jihde.

I VM 2014 gjorde Kim Nilsson 14 poäng. När nu VM i Riga väntar är han lika het som vanligt i poängprotokollet – och om det vill sig väl kan han bli historisk.

Niklas Jihde står just nu som den främste poänggöraren genom tiderna i herrlandslaget med sina 139 poäng. Nilsson står just nu på 130. Om snittet håller i sig slår han rekodet i VM. Så, skulle det betyda något att gå om Jihde?

- Ja, det skulle det göra. Jag har sett upp till Jihde och har spelat med honom. Han är en otroligt bra person och var en väldigt bra innebandyspelare. Om man tänker på hur stor han var inom innebandyn så skulle det så klart vara roligt att kliva förbi honom, säger Kim Nilsson och fortsätter:

- Men det är inget jag fokuserar på. Jag spelar mitt spel och kommer inte att springa omkring och göra dumma saker bara för att göra poäng i VM. Jag har ingen avsikt att göra mitt sista VM heller. Jag vill fortsätta i blågult så länge jag känner att jag bidrar till landslaget. Om poängrekordet kommer nu vore det skitkul. Kommer det senare så gör det det.

Nilsson har spelat tre VM tidigare. Hans första final, i Finland, slutade med förlust mot hemmanationen. Men efter det har han två raka guld. Och han menar att det har hänt mycket de senaste åren i landslaget.

- Ja, det har hänt mycket. Vi var i en generationsväxling under 2010, där många givna spelare hade blivit lite äldre. Det var ett för stort glapp för de yngre att slussas in. Det var det stora problemet. Samtidigt som man hade förlorat VM-finalen innan i Tjeckien. Finland var större under de åren när de vann sina guld. Men sedan har Sverige hittat rätt spelare att jobba med. Vi har känts väldigt, väldigt starka och har en duktig trupp. Det har vi visat de två senaste mästerskapen. Vi känns fortfarande starkare än Finland, så är det bara.

VM i lettiska Riga spelas 3-11 december.

Se hela Sveriges trupp här.

Tidigare presenterade VM-spelare:
Jonathan Paulsson
Robin Nilsberth
Mattias Samuelsson
Emil Johansson
Thomas Holmgren
Martin Östholm
Anton Karlsson
Tobias Gustafsson
Rasmus Enström
Joel Kanebjörk

Information om The World Games

Sveriges herrlandslag kan bli ett av sex som deltar i The World Games (TWG) i polska Wroclaw i juli.

The World Games är ett multisportevent som organiseras av International World Games Association (IWGA). I år är det tionde gången det arrangeras, 20-30 juli i polska Wroclaw.

Det tävlas i 27 olika idrotter och cirka 3600 deltagare är på plats från över 100 länder. En del av idrotterna som är med går i framtiden vidare till att bli OS-idrotter – precis som innebandyn siktar på.

För första gången genom tiderna är innebandy med som en officiell medaljsport i TWG. 27-30 juli spelas innebandyn i Wroclaw och då är sex herrlandslag på plats.

VM, som spelas i Riga i december, är kvalificerande till TWG. De tre främsta nationerna kvalificerar sig till Wroclaw, och där hoppas Sverige vara med.

Förutom guld-, silver- och bronsmedaljören från VM är den arrangerande nationen Polen klart för mästerskapet. Dessutom kvalificerar sig även den bäst rankade grannationen till Polen (utanför topp 3-nationerna) och den bäst rankade ickeeuropeiska nationen (om de kommer topp 12 på VM).

Läs mer om The World Games här.


Författare: Anton Rosenblad