2016-11-15 16:55

Nilsberth vill upprepa VM-succén


Robin Nilsberth, här senast på EFT i Växjö. Foto: Per Wiklund

I den senaste VM-finalen sköt han in den svenska kvitteringen till 2-2, och sedan vann Sverige med 3-2. Robin Nilsberth drömmer om ett liknande scenario i VM i Riga som börjar snart.
- Det var mycket som blev rätt där, säger han. 

Backgiganten Robin Nilsberth från Storvreta gör sitt tredje VM i och med mästerskapet i Riga. Han har två guld – som ska bli tre.

I det senaste världsmästerskapet, i Göteborg, spelade han en huvudroll i finalen mot Finland. Finnarna ledde med 2-0, men efter Mattias Samuelssons reducering steg Nilsberth fram och sköt 2-2.

- Det kommer jag att tänka på långt efter karriären också. Det är få förunnat att spela ett VM på hemmaplan och göra mål i finalen. Det var mycket som blev rätt där, och framför allt att vi vann. Det var jäkligt häftigt, säger han.

Sverige laddar för VM i Riga 3-11 december, och Nilsberth ska återigen vara en av de ledande spelarna. 17 av spelarna i den svenska truppen var med förra gången också.

- Stommen har blivit lite äldre. Nu har det varit en liten rockad sedan förra VM, några tongivande har slutat eller är inte med. Kalle (Karl-Johan Iraeus, slutat), ”Walle” (Mattias Wallgren, ej uttagen) och Patrik (Åman, slutat). Det är starka ledare som har försvunnit. Nya har kommit fram och det är många som har varit med sedan 2012. Jag hoppas och tror att vi har blivit bättre sedan dess. Förhoppningsvis har vi det bästa laget vi har ställt på banan någon gång. 

VM i lettiska Riga spelas 3-11 december.

Se hela Sveriges trupp här.

Tidigare presenterade VM-spelare:
Jonathan Paulsson

Information om The World Games

Sveriges herrlandslag kan bli ett av sex som deltar i The World Games (TWG) i polska Wroclaw i juli.

The World Games är ett multisportevent som organiseras av International World Games Association (IWGA). I år är det tionde gången det arrangeras, 20-30 juli i polska Wroclaw.

Det tävlas i 27 olika idrotter och cirka 3600 deltagare är på plats från över 100 länder. En del av idrotterna som är med går i framtiden vidare till att bli OS-idrotter – precis som innebandyn siktar på.

För första gången genom tiderna är innebandy med som en officiell medaljsport i TWG. 27-30 juli spelas innebandyn i Wroclaw och då är sex herrlandslag på plats.

VM, som spelas i Riga i december, är kvalificerande till TWG. De tre främsta nationerna kvalificerar sig till Wroclaw, och där hoppas Sverige vara med.

Förutom guld-, silver- och bronsmedaljören från VM är den arrangerande nationen Polen klart för mästerskapet. Dessutom kvalificerar sig även den bäst rankade grannationen till Polen (utanför topp 3-nationerna) och den bäst rankade ickeeuropeiska nationen (om de kommer topp 12 på VM).

Läs mer om The World Games här.


Författare: Anton Rosenblad