2016-11-24 14:50

Kanebjörk: Jag ska ta stort ansvar


Joel Kanebjörk, en van ledare. Foto: Per Wiklund

Han styr sin femma på planen, men är även en rejäl pådrivare för hela laget när han sitter på bänken. Joel Kanebjörk har fått ett givet uppdrag av landslagsstaben.
- De säger att jag ska ta stort ansvar för beslutsamhet och kommunikation, säger han. 

Det är sällan AIK:s Joel Kanebjörk sitter stilla på bänken, vare sig det gäller i klubb- eller landslaget. Han är ständigt uppe och pushar på sina medspelare. Hans sätt att vara är en av anledningarna till att han blev uttagen i VM-truppen till Riga. Landslagsstaben gillar hans agerande.

- De säger att jag ska ta stort ansvar för beslutsamhet och kommunikation. Vi har en samsyn hur vi vill spela och vinna matcher. Det bygger på ledarskap och beslutsamhet. De ger mig stort förtroende och i och med det blir jag bättre, säger Joel Kanebjörk.

Han berättar att han inte alltid har varit så här. Men samtidigt poängterar han att det inte är någon påklistrad roll – det är så här han har blivit som spelare.

- Det är jag. Jag märker det på den här nivån att det som är avgörande i matcherna är vilken träff man får som lag och individmässigt. Hela miljön gör det enkelt att vara sig själv. Tempot och fysiken svarar upp. Janne (Jan-Erik Vaara, förbundskapten) och Uffe (Ulf Hallstensson, assisterande förbundskapten) är professionella på alla punkter. Då faller bitarna på plats om man är sig själv.

Kanebjörk har matchats tillsammans med Johannes Larsson och Rikard Eriksson de senaste landslagssamlingarna. Det är en kedja med tyngd och fysik. Men Kanebjörk menar att de har flera användningsområden än att bara gå in och vara tunga pjäser.

- Det finns samma kravbild på vår produktivitet. Ser man hur innebandyn spelas på den här nivån kommer vi stå oss bra. Men beroende på vilka vi möter kan staben matcha oss lite olika, säger han och fortsätter:

- Vi ska vara en femma som ska ha hög integritet fysiskt. Vi ska kunna försvara våra zoner på ett föredömligt sätt. Det är inget snack om att det ska vara en fysisk formation som står för energi och flow. I och med det kommer också produktion framåt. Det finns samma krav på oss att stänga bakåt och producera framåt, men med extra betoning på fysik och integritet på planen.

VM i lettiska Riga spelas 3-11 december.

Se hela Sveriges trupp här.

Tidigare presenterade VM-spelare:
Jonathan Paulsson
Robin Nilsberth
Mattias Samuelsson
Emil Johansson
Thomas Holmgren
Martin Östholm
Anton Karlsson
Tobias Gustafsson
Rasmus Enström

Information om The World Games

Sveriges herrlandslag kan bli ett av sex som deltar i The World Games (TWG) i polska Wroclaw i juli.

The World Games är ett multisportevent som organiseras av International World Games Association (IWGA). I år är det tionde gången det arrangeras, 20-30 juli i polska Wroclaw.

Det tävlas i 27 olika idrotter och cirka 3600 deltagare är på plats från över 100 länder. En del av idrotterna som är med går i framtiden vidare till att bli OS-idrotter – precis som innebandyn siktar på.

För första gången genom tiderna är innebandy med som en officiell medaljsport i TWG. 27-30 juli spelas innebandyn i Wroclaw och då är sex herrlandslag på plats.

VM, som spelas i Riga i december, är kvalificerande till TWG. De tre främsta nationerna kvalificerar sig till Wroclaw, och där hoppas Sverige vara med.

Förutom guld-, silver- och bronsmedaljören från VM är den arrangerande nationen Polen klart för mästerskapet. Dessutom kvalificerar sig även den bäst rankade grannationen till Polen (utanför topp 3-nationerna) och den bäst rankade ickeeuropeiska nationen (om de kommer topp 12 på VM).

Läs mer om The World Games här.


Författare: Anton Rosenblad