2016-11-22 15:39

Gustafsson: Jag blev stolt över mig själv


Drömmen om VM blev sann för Tobias Gustafsson. Foto: Per Wiklund

Tobias Gustafsson är en av tre debutanter i VM-truppen till Riga. Här berättar han om VM-beskedet, när VM-drömmen föddes och vad som talar för ett tredje raka VM-guld.

I april 2015 gjorde Linköpings Tobias Gustafsson debut i A-landslaget i och med Euro Floorball Tour i Sandviken. Då var VM i Riga ett och ett halvt år bort – och tankarna på det började snurra.

- Innan var det inte realistiskt. Men det gick bra de första matcherna i Sandviken. Då kände jag att jag klarar av den här nivån. Det var där ja började tänka att jag ville vara kvar och åka på flera samlingar och försöka ta en plats på backsidan, säger han och tillägger:

- Men det var bra att det var ett mellanår efter VM i Göteborg, så att de gav nyare spelare som mig chansen att spela på den här nivån. Det passade mig bra. Hade det varit VM förra året hade jag troligtvis inte varit med , men nu fick jag mer tid att växa in i det.

Gustafsson har varit med i landslaget på samtliga samlingar efter Sandviken. Men trots det var han inte säker på att han skulle få spela VM. När samtalet dock kom var det många känslor som steg upp.

- Jag blev jävligt stolt över mig själv. Att jag hade uppnått ett mål och en dröm jag har haft ett bra tag. Jag blev riktigt, riktigt glad.

Att Gustafsson har varit frekvent i landslaget sedan 2015 har att göra med att han själv fick en morot efter Sandviken.

- Motivationen ökar att försöka bli bättre hela tiden. Att vara med i landslaget är en väldigt stor motivationsfaktor. Innebandyn är väldigt annorlunda på internationell nivå, när man spelar med världens bästa spelare. Det blir en extremt hög nivå. När man väl har fått upp ögonen öppnas nya dörrar. Det blir en aha-upplevelse: Är det så här fort det kan gå? Då har man det i baktanken och försöker bli bättre även i klubblaget.

Vad talar för Sverige i Riga?
- Det blir en ny utmaning. Det var ju många som var med för två år sedan i Göteborg. Utmaningen nu blir att försvara guldet en tredje gång. Det blir svårare för varje år. De andra lagen blir ännu hungrigare. Men samtidigt växer glöden att försvara guldet hos oss. Kommentarerna man får från spelarna är att det är en otrolig känsla att vinna guldet. Alla är fruktansvärt taggade. Det är inget snack om att man är mätt, det finns inte. Vi har presterat väldigt bra under många matcher som jag har varit med, det är det jag kan referera till. Vi har dippat någon match, men hållit en hög nivå oftast och kan slå motståndarna. Det har känts hungrigt efter guldet under lång tid.

VM i lettiska Riga spelas 3-11 december.

Se hela Sveriges trupp här.

Tidigare presenterade VM-spelare:
Jonathan Paulsson
Robin Nilsberth
Mattias Samuelsson
Emil Johansson
Thomas Holmgren
Martin Östholm
Anton Karlsson

Information om The World Games

Sveriges herrlandslag kan bli ett av sex som deltar i The World Games (TWG) i polska Wroclaw i juli.

The World Games är ett multisportevent som organiseras av International World Games Association (IWGA). I år är det tionde gången det arrangeras, 20-30 juli i polska Wroclaw.

Det tävlas i 27 olika idrotter och cirka 3600 deltagare är på plats från över 100 länder. En del av idrotterna som är med går i framtiden vidare till att bli OS-idrotter – precis som innebandyn siktar på.

För första gången genom tiderna är innebandy med som en officiell medaljsport i TWG. 27-30 juli spelas innebandyn i Wroclaw och då är sex herrlandslag på plats.

VM, som spelas i Riga i december, är kvalificerande till TWG. De tre främsta nationerna kvalificerar sig till Wroclaw, och där hoppas Sverige vara med.

Förutom guld-, silver- och bronsmedaljören från VM är den arrangerande nationen Polen klart för mästerskapet. Dessutom kvalificerar sig även den bäst rankade grannationen till Polen (utanför topp 3-nationerna) och den bäst rankade ickeeuropeiska nationen (om de kommer topp 12 på VM).

Läs mer om The World Games här.


Författare: Anton Rosenblad