2016-11-07 13:44

Grattis på födelsedagen - till oss

I dag fyller Svensk Innebandy 35 år. Förbundet grundades 7 november 1981 – och efter det har innebandyn vuxit till en världssport.
- Den resa som svensk innebandy har gjort är unik i idrottsvärlden, säger Svensk Innebandys generalsekreterare Göran Harnesk. 

På stadshotellet i Sala samlades 7 november 1981 en grupp personer där målet var att skapa ett nationellt innebandyförbund – vilket också lyckades. När de inblandade lämnade lokalen hade Svenska Innebandyförbundet grundats.

– Jag fortsatte jobba med innebandyn så mycket jag kunde. Det var många som skrattade när jag och Crister (Gustavsson, en av pionjärerna) satte i gång. Men skratta bäst som skratta sist. Det kan vi göra i dagens läge, har pionjären András Czitrom, som var med i Sala, tidigare sagt till innebandy.se.

Genom åren har innebandyn utvecklats på olika sätt. Spelsystemet, utrustningen och tänket har förändrats. Ett rejält tag kring utvecklingen av innebandyn togs 2011 då Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU) skapades. Det är en modell för att främja innebandyspelandet och få flera att vilja stanna inom idrotten längre.

I dag är innebandy den största inomhusidrotten i Sverige med över 125000 utövare. Dessutom har Sverige varit med och spridit innebandyn till övriga världen. Internationella Innebandyförbundet har i dagsläget 64 medlemmar.

- Den resa som svensk innebandy har gjort är unik i idrottsvärlden såväl när det gäller resultat, antalet utövare som den respekt som vi får av andra förbund och samarbetspartners – och det på en mycket kort tid, säger Svensk Innebandys generalsekreterare Göran Harnesk.

Läs om innebandyns födelse.

Läs artikeln som skrevs i Sala Allehanda efter bildandet av Svenska Innebandyförbundet 1981.

Se videointervjuer från när Svensk Innebandy firade 30 år 2011.

Läs om olika viktiga händelser i Svensk Innebandys historia.


Författare: Anton Rosenblad