"Det var världens grej för tjejerna" - Innebandy.se
2016-11-01 06:51

"Det var världens grej för tjejerna"


Foto: Ulrica Backlund

Det är knappt några föreningar i Sverige som har det. Men nu har Storvreta IBK Örnarna tagit steget. Och skapat ett damlag, alltså.
- Redan första träningen var det världens grej för tjejerna, säger Ulrica Backlund. 

Örnarna är Uppsalaklubben Storvretas lag för personer med funktionsnedsättning. De har hittills bara haft mixade lag, men efter att ha bevittnat flera matcher började Ulrica Backlund, som jobbar med laget, fundera.

- Ett bekymmer är att man blandar tjejer och killar. Det finns positiva aspekter i det också, absolut, men tjejerna hamnar lite i skymundan. Det är färre tjejer som spelar och det kan bero på de inte är lika delaktiga. I matchsituation kan en man i 40-årsåldern möta en 14-årig tjej. Många gånger flyger tjejerna över sargen, säger Ulrica Backlund.

Sedan en tid tillbaka har det dock förändrats i Örnarna. Nu spelar ett rent damlag tillsammans en gång i veckan – vilket har gett resultat.

- Redan första träningen var det världens grej för tjejerna. De träffas tillsammans i lugn och ro, gör övningar och spelar match. De får mer utrymme, helt enkelt. Tjejerna själva säger att det är jättekul, säger Backlund.

Örnarnas damer har också spelat en träningsmatch mot IF Plus från Köping. Och även där blev det succé.

- Det var jättehäftigt att se, säger Backlund.


Författare: Anton Rosenblad