Scoutingen mot nästa U19-landslag fortsätter - Innebandy.se
2016-01-07 15:22

Scoutingen mot nästa U19-landslag fortsätter


Åsa Karlsson har många tips att ge efter SM. Foto: Per Wiklund

Scoutingen till framtidens U19-landslag är i full gång för U19-förbundskaptenen Åsa Karlsson och hennes stab. Här ger hon spelarna tips efter distriktslags-SM.

U19-damlandslagets förbundskapten Åsa Karlsson, assisterande förbundskaptenen Peter Wallin och team managern Karolina Widar var på plats i Linköping för att titta på distriktslags-SM. Redan i fjol var staben och såg SM för 15-åringar, och många lag hade liknande laguppställningar den här gången.

Och visst syntes en utveckling.

– Det har hänt ganska mycket det här året på många spelare. De har blivit större än senast. Och de har blivit bättre också. De har bättre fysik och bollbehandling. Det här året gör ganska mycket utvecklingsmässigt, säger Åsa Karlsson.

Karlsson brukar säga att distriktslags-SM är årets höjdpunkt, och visst blev det en fest den här gången också. U19-landslagsstaben tittade på spelare som blir aktuella till landslaget 2017. Och även VM 2018.

– Vi noterar saker, men det kan hända mycket under resans gång. Första scoutingen gjorde vi redan förra året. Nu kommer vi följa de här spelarna. De som inte har varit här eller inte är nöjda med sin prestation kommer vi att följa upp också. Det är lång tid kvar till 2017 och det händer mycket i åldersgrupperna.

Vad har du för tips att ge spelare som vill fortsätta utvecklas och satsa mot U19-landslaget?
– När vi har varit inne hos varje distrikt nu under SM har vi pratat mycket om uthålligheten. Det har vi pratat om i flera år och nu tycker vi att det börjar sätta sig bättre. Sedan givetvis att man ska se till att återhämta sig ordentligt så att man inte tränar och spelar matcher hela tiden, säger Karlsson och fortsätter:

– Speltekniskt har vi tryckt på att målvakterna ska jobba med sina utkast och vara drottningar i straffområdet. De ska vara aktiva och offensiva målvakter. Gällande utespelarna är det viktigt att vinna dueller. Duellspelet är väldigt viktigt, att man kommer in på kassen och vågar utmana sin spelare. Direktavslut har vi tjatat om i flera år. Gör spelarna ett direktavslut blir det nästan mål varje gång. Då hinner inte målvakten med. Och då kommer nästa sekvens, att täcka skott. Det är oerhört viktigt att man är i skottlinjen så att man hjälper målvakten. Och man ska också jobba med bollbehandling i farten. Man har inte tid att hålla i bollen för länge, varken i SSL eller internationellt.

Hur bra koll har ni på spelarna nu?
– Jag tycker att vi har bra koll. Om det är någon som sticker ut brukar vi få tips om det också. Vi kan få det av tränare i en klubb eller av distriktet. Det är väldigt viktigt att vi får den inputen. Sverige är avlångt och vi är inte så många som kan vara ute på alla matcher. Det är jättebra när man får ett samtal eller en kontakt för att kolla lite extra på en spelare. Vi får inte glömma någon.


Författare: Anton Rosenblad