VM-truppen klar: "Jag är imponerad" - Innebandy.se
2014-11-17 13:56

VM-truppen klar: "Jag är imponerad"


Sveriges förbundskapten Jan-Erik Vaara är imponerad av sin trupp.

Under måndagen presenterades Sveriges trupp till VM i Göteborg, som avgörs 5-14 december. Förbundskapten Jan-Erik Vaara har tagit ut ett slagkraftigt lag som ska göra allt för att ta sitt andra raka VM-guld.

– Det här laget har visat på många sätt att vi är vägledande på och sidan av planen. Vi har gjort väldigt mycket bra under resans gång. Jag är imponerad av resultaten som vi har gjort sedan förra världsmästerskapet, säger Jan-Erik Vaara.

Två målvakter, sju backar och elva forwards är uttagna till VM-festen. Närmast väntar ett läger i Helsingborg (25-30/11) där Sverige också spelar sitt genrep mot Norge (29/11). Sedan ska Sverige vara redo för premiären mot Lettland 6 december i Scandinavium.
– Vi kommer att vara mer motiverade nu. Vi kommer att ha publiken i ryggen och det blir en annan glädje i att vinna på hemmaplan, säger Vaara.

Sverige tog VM-guld senast i Schweiz 2012. Men att ”försvara” guldet är inget Vaara vill höra talas om.
– Det är inte aktuellt att tänka i termerna att vi ska försvara guldet. Vi ska i stället ta ytterligare ett guld. Det är vi fast beslutna om att göra. 

Här är truppen:

Målvakter:
Patrik Åman, AIK
Johan Rehn, Falun

Backar:
Martin Östholm, Pixbo
Mattias Wallgren, Warberg
Anton Karlsson, Linköping
Robin Nilsberth, Granlo
Rasmus Sundstedt, Storvreta
Mattias Samuelsson, Storvreta
Jonas Adriansson, Falun

Forwards:
Patrik Malmström, Pixbo
Rasmus Enström, Falun
Alexander Galante Carlström, Falun
Henrik Stenberg, Storvreta
Joel Kanebjörk, AIK
Karl-Johan Iraues, AIK
Kim Nilsson, Grasshopper Club Zurich
Alexander Rudd, Storvreta
Johan Samuelsson, Granlo
Emil Johansson, Falun
Jonas Svahn, Falun

Kommentarer från Jan-Erik Vaara om alla spelare i truppen:

Målvakter 

Patrik Åman
- Han är en intressant spelare på många olika sätt. Det som är väldigt bra med Åman är att han har varit väldigt bra vid samtliga tillfällen som han ska in och prestera. Han har verkligen visat att han har en hög nivå när det gäller. Han förstår att han i landslaget måste prestera vilket lag vi än möter. 

Johan Rehn
- Han har imponerat sedan han har blivit uttagen mer kontinuerligt i landslaget. Han har spelat tre matcher under hösten och gjort det väldigt bra. Det märks att han har bidragit till Faluns fyra stora finaler den senaste tiden (två SM-finaler och två Champions Cup-finaler). Det är resultat som vi gillar och uppskattar. Han sprider ett lugn med sitt sätt att arbeta i målet. Han är stor och stark och står oftast rätt. 

Backar 

Martin Östholm
- Han är ett ständigt hot för alla motståndare, oavsett match, med sitt starka skott. Han har en ruskigt bra offensiv förmåga och har väldigt bra spelförståelse. Motståndarna måste lägga ner mycket arbete på att stoppa honom 

Robin Nilsberth
- En extremt bra spelare i fem mot fyra och defensivt är han riktigt rejäl. Han har bra koll på spelsystemet, verkligen till hundra procent. Han är bekväm i det vi gör i landslaget. 

Mattias Samuelsson
- Han har återhämtat sig från förra säsongen som var lite upp och ner både i lands- och klubblag. Han har skakat av sig det och visat att han är en av de bästa backarna i världen. Han bidrar på alla sätt och vis.

Jonas Adriansson
- Det är en finurlig och lurig spelare som hittar de svåraste lösningarna på ett enkelt sätt. Han brukar luckra upp försvar och hanterar de tighta situationerna bra med sina fina handleder.

Mattias Wallgren
- Det är en defensiv klippa som också står för det vår spelidé visar på. Han är rejäl och beslutsam i sitt spel och har alltid varit en viktig bricka i landslagets uppbyggnad.

Anton Karlsson
- Om det finns något som kan kallas svenskt stål så står han för det. Han släpper ingen över bron och har ordning och reda på försvarsspelet. Ett offensivt hot som vi ska se till att utnyttja under mästerskapet. 

Rasmus Sundstedt
- En av de största talangerna vi har i Sverige. Han är en vass förmåga att luckra upp de svåraste försvaren med sitt passningsspel och kan se helheten på planen. Han är också ett offensivt hot.

Forwards 

Rasmus Enström
- Utsedd till världens bästa spelare, behöver man säga något mer. Han har det vi söker. En stark vinnarinstinkt och en förmåga att göra det mest oväntade på planen. Han är väldigt viktig för laget och kan bita ifrån i spelet med och utan boll. Han är rejäl i det fysiska spelet, trots att han är en teknisk spelare. 

Alexander Galante Carlström
- Det är en klassisk svensk sniper, som det finns en del av i Svenska Superligan. Han har ett stort rörelsemönster och jobbar hårt för att bidra till laget med sitt målskytte.

Emil Johansson
- En av de smartaste spelarna vi har i laget som vi kan utnyttja i svåra situationer. Han har på väldigt kort tid lärt sig allt om vårt spelsystem. En fysisk stark spelare som ofta vinner närkamper framför motståndarnas mål. 

Jonas Svahn
- Om inte han är ligans snabbaste spelare vet jag inte vem det är. Det är bra och viktigt för landslaget att han har den kapaciteten. Han är väldigt duktig i det spel som vi utövar. Han tar mycket initiativ en mot en och har även ett briljant passningsspel som ska bära frukt nu. 

Joel Kanebjörk
- Han står för en stark defensiv kraft och det som svenska herrlandslaget står för när det gäller spelet och karaktären. Han har starka ledaregenskaper och är extremt tung att möta om vi behöver ha defensiv spelare inne. 

Karl-Johan Iraeus
- Oftast är han väldigt duktig på de små ytorna, framför både sitt eget och motståndarnas mål. Han kommer ofta ut från sargerna med bra lösningar. En väldigt bra balansspelare för backarna och forwards. Det är alltid tryggt och fint när Karl-Johan är på planen. Han står också för en stark ledarkaraktär.

Johan Samuelsson
- Vår kapten, som är en av de vassaste kontringsspelarna som finns. Han har en fantastisk blick för spelet och utnyttjar sin snabbhet på rätt sätt. Han jobbar hårt upp och ner och står för mycket av det vi jobbar med: Karaktären och pondus. Han är ett ständigt hot och är han inne bör motståndarna veta om att vara försiktiga.

Patrik Malmström
- Den andre snipern tillsammans med Galante. Han gör mål från ingen målchans alls egentligen. Extremt träffsäker med sitt skott och finurlig i sitt spel offensivt och defensivt. 

Alexander Rudd
- Det är en artist på planen. Man vet aldrig vad som kommer ut från hans klubba. Väldigt ofta kommer det bra saker från hans ambitioner. Han gör det lätt för sina medspelare och håller sig undan motståndet. Ofta friställer han spelarna i sin femma och har en bra blick för spelet. 

Kim Nilsson
- En av de spelarna som kan titulera sig som världens bästa. Han har lång räckvidd och speed i fötterna. När han utnyttjar det har han klara fördelar i matcherna, då finns det ingen som kan hota honom. En giftig avslutare, ingen går säker så länge han är på planen. Han kommer att jobba hårt för att vi ska stå längst upp på pallen. 

Henrik Stenberg
- En spelare som måste vara extremt svår att möta. Han ger aldrig upp och producerar alltid. Han har de defensiva kvaliteterna och ett fantastiskt kontringsspel som han utnyttjar väldigt ofta. En riktigt irrationell spelare att möta.

Foton och fakta om varje spelare hittar du här.


Författare: Anton Rosenblad