Ulf Hallstensson avslöjar ledningens strategi - Innebandy.se
2014-12-05 10:20

Ulf Hallstensson avslöjar ledningens strategi


Ulf Hallstensson gillar samarbetet med Jan-Erik Vaara. Foto: Per Wiklund

När Sveriges assisterande förbundskapten Ulf Hallstensson tog över landslaget tillsammans med förbundskapten Jan-Erik Vaara hade de en plan. Den planen var att bli världsmästare – 2014. Nu berättar han om lagbygget, strategin och hur förberedd VM-truppen egentligen är.

2008 stod Hallstensson i båset när Sverige förlorade VM-finalen mot Finland. Samma sak upprepade sig 2010. Men två raka finalförluster var nog. Hallstensson tog, tillsammans med förbundskapten Jan-Erik Vaara, tillbaka VM-guldet till Sverige 2012. Men de var inte nöjda där.
– Vi har arbetat tillsammans sedan juni 2012. Men vi hade en strategi som byggde på VM 2014. Vi satte i gång ett arbete för att skapa en trygghet. Målbilden var VM 2014, och det vi känner, rent strategiskt, är intressant. För vi har verkligen följt den planen vi satte för två år sedan, säger Hallstensson.

Längtan efter att vinna ett VM-guld försvinner inte. Till i år har duon svetsat ihop en VM-trupp som ska briljera i Scandinavium. Man har mixat erfarna spelare med några debutanter. Allt för att Sverige ska vara så bra som möjligt i VM.
– Spelmässigt går allt mycket snabbare. Vi är kraftfullare i det vi gör. Och det är inte så konstigt, 2012 var det ett nytt lag. Men vi har kört med kontinuitet och fått in ännu mer i verktygslådan nu.
Konkret, vad i verktygslådan har ni utvecklat?
– I försvaret har vi utvecklats så att vi kan växla mellan två olika system. Och vi har utvecklat flera varianter av presspel. Anfallsmässigt har vi jobbat fortsatt hårt med spelvändningar. Om vi hade fyra spel i uppspelsfasen 2012 har vi tolv nu.

Det finns knappt någon som påstår något annat än att Sverige är stor favorit till guldet i Göteborg. När Sverige vann guld 2012 var 15 av 20 spelare från årets lag med. Och precis som Hallstensson säger har de utvecklats. Så vad kan egentligen stoppa svenskarna?
– Det finns alltid något. I finalen 2012 fick vi till en maxprestation i en match. Vi visade en effektivitet som man kanske aldrig får uppleva igen. Sedan har vi haft möjlighet att utveckla oss under två års tid. Men konkurrenterna fokuserar mer på oss nu än vad de gjorde 2008 och 2010. Därför måste vi göra det svårt för dem. Vi har haft tuffa fighter med Finland, Tjeckien och Schweiz. Så det gäller att vara bäst när det gäller. Men vi är väl förberedda.

Se hela Sveriges trupp här.


Författare: Anton Rosenblad