Två assist av målvakten när Tjeckien krossades - Innebandy.se
2014-11-01 11:52

Två assist av målvakten när Tjeckien krossades

U19-HERR. Förlust mot Schweiz igår. Idag underläge mot Tjeckien efter bara en dryg minut. Men till slut fick det svenska U19-herrlandslaget gruvlig revansch på sig själva med en solklar seger.


Tobias Claesson rundade målvakten och la in 2-1 till Sverige mot Tjeckien. Efter ett jätteutkast av Martin Stolt. Foto: Per Wiklund

Det började mardrömslikt med 0-1 efter bara 1.24 och ett motståndarlag som tog tag i taktpinnen.
Sveriges kvittering var läcker och viktig. Marcus Karlsson slog en diagonalare som borrade igenom det tjeckiska försvaret till kaptenen Gustav Widuss som på den högra stolpen direktsköt in bollen.

Tjeckerna ägde större delen av spelet fram till att målvakten Martin Stolt stod för ett magiskt utkast. Det var såväl hårt som rakt och välriktat och när Tobias Claesson dessutom tajmade sin löpning perfekt blev det ett friläge som slutade med att Linköping-forwarden rundade målvakten och satte 2-1 efter 4.38.

Det var som proppen ur för svenskarna som perioden ut höll ett högt tempo med flera vackra och snabba passningskombinationer och mycket rörelse. Bara minuten efter ledningsmålet var det dags för 3-1 när ytterligare en diagonalare gjorde att Danny Estrella-Näslund fick öppet mål.

- Det behövs ofta ett mål för att det ska lossna. Man får inte glömma pressen de här killarna hade på sig efter en historisk förlust mot Schweiz. Det här var bara andra landskampen för dem, den första för andrafemman, säger förbundskapten Fredrik Holmgren och fortsätter:

- Det var skönt med en vinst och att få göra många mål. Det var halvsegt första bytet men sedan repade vi mod ordentligt. Vi kom upp i vår press bättre mot igår och spelet med boll var mer beslutsamt.

Christoffer Anderssons 4-1 var ett skott från högerkanten i det bortre krysset. Och även Oscar Sundgren hann bli målskytt i den första perioden. 5-1 efter 20 minuter var långt ifrån orättvist.

De resterande två perioderna blev mer kontrollerade och de svenska målen föll med jämna mellanrum med tre i den andra och fyra i slutperioden. Totalt skrevs segersiffrorna till 12-2.

Noterbart är att målvakten Martin Stolt noterades för en ny assist på 6-1-målet och att Tobias Claesson avslutade ytterligare ett friläge med att runda den tjeckiska målvakten till 7-1.

- Martin Stolt gjorde en jättebra insats. Han var bra trots få skott på sig, han vill alltid vinna kampen när de kommer halvfria och ta returer. Det känns skönt att vi hittat två bra målvakter med olika spelstil, säger Fredrik Holmgren och fortsätter:

- Vi hade betonat till laget att vi vill ha bollinnehav men att vi måste skjuta också, annars är det svårt att göra mål. Vi hade rörelse i anfallsspelet men behöver fortfarande bli bättre på att möta bollhållaren centralt som vi gjorde på slutet.

Den svenska segern var solklar men ska också sättas i perspektiv att Finland på fredagen slog Tjeckien med hela 17-1.

- Vi värderar insatsen utifrån vad vi vill göra. Det var positivt med seger och att vi fick träna på det vi vill göra, oavsett om tjeckerna var bra eller dåliga.


Sveriges målvakt Martin Stolt stod för två assist. Foto: Per Wiklund

Matchfakta
Sverige-Tjeckien 12-2 (5-1, 3-0, 4-1)

Första perioden
0-1 (1.24) Matej Pruner (Filip Bilek)
1-1 (2.52) Gustav Widuss (Marcus Karlsson)
2-1 (4.38) Tobias Claesson (Martin Stolt)
3-1 (5.38) Danny Estrella-Näslund (Tim Nyander)
4-1 (7.25) Christoffer Andersson (Danny Estrella-Näslund)
5-1 (12.03) Oscar Sundgren (Philip Bringestedt)

Andra perioden
6-1 (3.44) Anton Birgersson (Martin Stolt)
7-1 (9.22) Tobias Claesson (Anton Birgersson)
8-1 (15.47) Marcus Karlsson (Tobias Claesson)

Tredje perioden
9-1 (0.15) Gustav Widuss (Viktor Nystedt)
10-1 (4.44) Danny Estrella-Näslund (Christoffer Andersson)
10-2 (5.53) Lukas Pesat (Filip Bilek)
11-2 (7.38) Fredrik Björkman (Philip Bringestedt)
12-2 (18.48) Adam Hansson (Marcus Karlsson)

Så startade Sverige

Målvakt
Martin Stolt

Förstafemman
​Anton Birgersson
Viktor Nystedt
Gustav Widuss
Marcus Karlsson
Tobias Claesson

Andrafemman
Rasmus Andersson
Adam Hansson
Fredrik Björkman
Oscar Sundgren
Philip Bringestedt

Tredjefemman
Kalle Henriksson
Henrik Malmgren
Tim Nyander
Christoffer Andersson
Danny Estrella-Näslund

På bänken
Tobias Jernsand (mv)
Mathias Benckert
Aron Ohlsson
Joel Birging


Författare: Sebastian Nurmi