Tunga beslutet som gav honom VM-biljetten - Innebandy.se
2014-12-04 17:37

Tunga beslutet som gav honom VM-biljetten


Anton Karlsson gör i Göteborg sitt andra VM. Foto: Per Wiklund

Anton Karlsson har, trots sin ålder, etablerat sig i landslaget. Men det var ett tungt beslut i fjol som gjorde att han nu är där han är. Här berättar han om skadan, den långa rehabiliteringen och förväntningarna inför VM.

Han är Linköpings förvarsgeneral och en stor del i att laget ligger i toppen av Svenska Superligan. Nu går Anton Karlsson in i sitt andra VM - med höga förväntningar på sig själv.
– Det är roligt med pressen och att höra publiken. Nu vet jag också vad det handlar om, sedan förra mästerskapet. Inför förra finalen var jag jättenervös och hade svårt att sova. Nu är det nog lättare, säger han.

Karlsson är bara 23 år gammal, men har redan blivit en ganska så självklar del av det svenska landslaget. Och det trots att han under en längre tid var borta från innebandyn skadad.
– Det var förra försäsongen på en plojturnering i Smögen. Vi mötte Täbys B-lag och jag gick in i en närkamp med en spelare. Men han vek undan. Och jag vek till mitt knä.
Först trodde Karlsson att det bara var menisken som var skadad. Smärtan var inte så påtaglig. Men när han några dagar senare skulle göra hoppövningar blev det annorlunda.
– Det gjorde fruktansvärt ont. Det blev magnetröntgen och då visade det sig att korsbandet var av.

Följden blev att Karlsson missade hela förra säsongen. Men det var inte helt nödvändigt att han skulle bli borta så länge. Det var hans eget val.
– Jag tog beslutet, tillsammans med min sjukgymnast, att jag inte skulle chansa. Eftersom det här (VM) fanns i baktanken. Hade det inte varit VM hade jag nog kunnat spela ett eventuellt slutspel.
Hur jobbig var rehabiliteringen?
– Alltså… Jag kände att allt rasade när jag fick beskedet. Ska jag lägga av nu? Sådana tankar hade jag. Men jag hade ett väldigt bra stöd av min sjukgymnast. Han var med mig nästan varje pass. Och jag körde två pass om dagen. Det är fruktansvärt (med rehabilitering), men det är något man måste ta sig igenom. Man får inte tumma på något, då kan det bli bakslag.

Men Karlsson klarade sig från bakslag. Precis före operationen tränade han upp muskelmassan i benen för att inte tappa alltför mycket efter efteråt. Det gjorde att han omgående kom tillbaka till sin ursprungliga fysiska form.
– Knät är helt återställt. Jag märker inte av det när jag spelar. Däremot är det lite tajming och andra delar i spelet som jag inte är helt hundra på ännu. Men det börjar bli bättre.

Karlsson fick en plats i VM-truppen, trots att han alltså själv menar att han inte är helt återställd. Det tyder på att förbundskapten Jan-Erik Vaara litar på honom. Och under VM ska han få visa sin potential – framför många nära och kära.
– Min familj, min flickvän och fem-sex kompisar kommer. Det ska bli jätteroligt.
Är de där under hela VM?
– Nej, de kommer till semin och finalen.
Ganska iskallt..?
– Haha, ja. Men vi räknar med att ta oss till final.

Se hela Sveriges trupp här.


Författare: Anton Rosenblad