2014-11-02 20:24

Sverige avgjorde fysisk batalj i sista perioden

HERR. Sverige vann prestigematchen i Euro Floorball Tour mot Finland – men det satt hårt inne. Rasmus Sundstedt och Henrik Stenberg avgjorde med varsitt mål i den sista perioden och fastställde resultatet till 4-2.

Med en månad kvar till innebandy-VM i Göteborg (5-14 december) var det på söndagen giganternas kamp i Elenia Arena i Hämeenlinna. Sverige mot Finland i en riktigt fysisk holmgång. Den svenska kvickheten och farten i spelet mötte finskt stål och bitvis var det rena brottningsmatcherna kring sargerna.

Sverige fick en drömstart när en till synes lös boll från halva plan av Rasmus Enström letade sig in i mål. Då stod klockan på 1.14.

- Det var egentligen en passning till Emil Johansson men den gick rakt in, berättar Rasmus Enström efteråt.


Rasmus Enströms passning letade sig in till 1-0 mot Finland. Foto: Per Wiklund


Alexander Galante Carlström drog sedan in 2-0 (7.29) efter att ha hittat yta i slottet och spelats fram av Alexander Rudd. Lauri Stenfors reducering kom tätt därefter vilket gav Finland kontakt och självförtroende. Med ett tufft spel fick de därefter matchen dit de ville och med bara sju sekunder kvar av första perioden räddade Johan Rehn ett friläge.

Kvitteringen kom istället i inledningen av andra perioden när Helsingborgs Jani Kukkola slog in en backhandretur från nära håll.

Matchen stod därefter länge och vägde. En viktig sekvens var när Rickie Hyvärinen så när satte 3-2 till Finland men Alexander Rudd istället satte fart på en spelvändning. Den landade till slut i att Henrik Stenberg hämtade boll i hörnet och hittade bak till Rasmus Sundstedt som sköt in 3-2.

- Kul att jag fick hänga en boll. Galante, Stenberg och Rudd satte press högt på dem och vann bollen i hörnet. Jag smög upp från backplats in i slottet och fick en bra passning och då var det bara att trycka den mot mål så satt den, säger Rasmus Sundstedt.

Samma formation, som genomgående lyckats bra i Euro Floorball Tour gjorde sedan 4-2 när Alexander Galante Carlström droppade bollen till Henrik Stenberg som med fart träffade rätt högt in i mål.

- Jätteskönt att jag fick göra 4-2 för det kändes som det avgjorde. Men lite oroväckande att Finland ändå fick en del chanser att hitta på något på slutet – det tycker jag vi borde gjort bättre, säger Henrik Stenberg.

Sverige vann därmed Euro Floorball Tour med full pott. Den 5 december invigs VM i Göteborg och innan det samlas Sverige för läger i Helsingborg med VM-genrep mot Norge.

Matchfakta
Finland-Sverige 2-4 (1-2, 1-0, 0-2)

Första perioden
0-1 (1.14) Rasmus Enström (Jonas Adriansson)
0-2 (7.29) Alexander Galante Carlström (Alexander Rudd)
1-2 (8.12) Lauri Stenfors (Oscar Hanninen)

Andra perioden
2-2 (2.56) Jani Kukkola (Juha Kivilehto)

Tredje perioden
3-2 (7.10) Rasmus Sundstedt (Henrik Stenberg)
4-2 (10.59) Henrik Stenberg (Alexander Galante Carlström)

Så startade Sverige:

Målvakt

Johan Rehn

Förstafemman
Robin Nilsberth
Martin Östholm
Karl-Johan Iraeus
Patrik Malmström
Kim Nilsson

Andrafemman
Jonas Adriansson
Mattias Samuelsson
Johan Samuelsson
Emil Johansson
Rasmus Enström

Tredjefemman
Rasmus Sundstedt
Anton Karlsson
Alexander Rudd
Alexander Galante Carlström
Henrik Stenberg

På bänken
Patrik Åman (mv)
Mattias Wallgren
Joel Kanebjörk
Jonas Svahn

På läktaren
Kasper Hedlund
Linus Nordgren


Författare: Sebastian Nurmi