2014-11-29 15:54

Stabil insats i generalrepetitionen


Foto: Per Wiklund

 Sverige slog tillbaka Norge med 10-3 i den sista matchen före VM.
 - Vi har ett bra lag med väldigt många bra spelare. Jag tycker vi tar oss i kragen i slutändan och gör det vi behöver göra för att vinna matchen med ordentliga siffror, säger Jan-Erik Vaara efter matchen.

Redan efter trettio sekunder snodde Patrik Malmström åt sig bollen i slottet, vred sig runt två norska spelare och skickade distinkt in 1-0 till Sverige. Tre minuter senare höll sig Rasmus Enström framme när det norska försvaret agerade tveksamt och frispelade sedan läckert Emil Johansson som gjorde 2-0. Sverige hade full kontroll på matchen även om Norge fick ett par vassa chanser på sina kontringar.

 

I den sextonde minuten skar Kim Nilsson genom hela försvaret med en passning till Nilsberth, som i full fart utökade till 3-0 med ett skott rakt upp i krysset. När sedan Stenberg utvisades för fasthållning kunde Thomas Straete från egen planhalva skicka in reduceringen till 3-1 bakom en skymd Johan Rehn.

 

I inledningen av den andra perioden hade Martin Östholm ett gyllene läge att utöka den svenska ledningen när han hamnade i friläge men lyckades inte överlista Christer Rönnmark i norska kassen. Han skulle dock få sin revansch minuterna senare när Karl-Johan Ireaus hittade honom inne i slottet. Kort därefter bjöd Enström på en av sina klassiska inbågningar och Sverige hade utökat till 5-1, ett resultat som stod sig perioden ut.

 

Karl-Johan Iraeus klev av efter halva matchen och Henrik Stenberg vilade, även han, i slutperioden.
- Vi har lite koll på en del spelare som är belastade sedan lägret. De körde väl inte helt maximalt idag utan de disponerade sina krafter ganska bra vilket också medförde att vi inte riktigt kom upp i normal standard, förklarar Vaara.

 

Fem minuter in i tredje skrev Martin Östholm in sig i historieböckerna när han skickade in det tvåtusende svenska landslagsmålet. Joel Kanebjörk, som kom in i spel under den andra perioden, drog på sig en utvisning och Norge tilldömdes då också straffslag. Ett straffslag som Ketil Kronberg med otäck precision, förvaltade på bästa sätt. När Sverige sedan drog på sig ännu en utvisning smashade Ole Mossin Olesen Ketil Kronbergs flippass i numerärt överläge. Segersiffrorna skrevs till slut till 10-3.

- Vi hade lite problem med att det var studsigt i bollhanteringen så vi tappade rytmen en aning vilket gjorde att vi ganska omotiverat gav bort en hel del målchanser till Norge. Det behöver vi slipa bort inför slutfasen av VM, säger Vaara.

 

Matchfakta
Sverige-Norge 10-3 (3-1, 2-0, 5-2)

 

Första perioden
1-0 (0.30) Patrik Malmström
2-0 (3.59) Emil Johansson (Rasmus Enström)
3-0 (16.44) Robin Nilsberth (Kim Nilsson)
3-1 (19.48) Thomas Straete (Ketil Kronberg)

 

Andra perioden
4-1 (8.38) Martin Östholm (Karl-Johan Iraeus)
5-1 (9.55) Rasmus Enström (Johan Samuelsson)

 

Tredje perioden
6-1 (5.02) Martin Östholm (Patrik Malmström)
6-2 (7.47) Ketil Kronberg (straff)
7-2 (8.25) Alexander Galante Carlström (Rasmus Sundstedt)
7-3 (10.22) Ole Mossin Olesen (Ketil Kronberg)

8-3 (14.08) Alexander Rudd (Jonas Adriansson)
9-3 (14.40) Emil Johansson (Mattias Samuelsson)

10-3 (17.08) Alexander Galante Carlström (Jonas Adriansson)

 

Så startade Sverige
Målvakt:
Johan Rehn

Förstafemman:
Jonas Adriansson
Mattias Samuelsson
Johan Samuelsson
Rasmus Enström
Emil Johansson

Andrafemman:
Robin Nilsberth
Martin Östholm
Karl-Johan Iraeus
Kim Nilsson
Patrik Malmström

 

Tredjefemman:
Anton Karlsson
Rasmus Sundstedt
Alexander Rudd
Alexander Galante Carlström
Henrik Stenberg

På bänken:
Patrik Åman
Johannes Larsson
Joel Kanebjörk
Jonas Svahn


Författare: Johanna Gratjova