Samuelsson en kapten bland kaptener - Innebandy.se
2014-11-25 16:08

Samuelsson en kapten bland kaptener


Kapten Johan Samuelsson vill leda Sverige till guld igen. Foto: Per Wiklund

Bindeln på armen inger respekt. Men kapten Johan Samuelsson vill leda sitt landslag med ödmjukhet. Och nu ska han ta Sverige till sitt åttonde VM-guld på tio försök.

När Sverige vann VM-guld senast i Schweiz var det Johan Samuelsson som tog emot bucklan och lyfte den över huvudet till lagets jubel. Ett härligt minne för kaptenen på alla sätt och vis. Och en stor del av minnet innefattar Karl-Johan Iraeus.
- Det är svårt att beskriva känslan. Det kändes tomt på något sätt. Jag ville gärna lyfta den tillsammans med Karl-Johan (tidigare kapten i Sverige). Det blev naturligt att när vi kom fram var det vi som lyfte den. Han var kapten när jag kom in i landslaget och jag har haft stor hjälp av honom. Känslan över huvud taget är svår att beskriva, men det var så klart oerhört skönt, säger Samuelsson.

VM närmar sig med stormsteg och återigen är det dags för kaptenen att leda landslaget till framgångar. Och Samuelsson är verkligen en kapten bland kaptener. Det finns flera spelare i den svenska VM-truppen som till vardags är kapten i sitt klubblag.
- Jag försöker lyssna på alla i laget och ha en bra dialog så att spelarna ska känna sig trygga. Jag tar hjälp av många i laget, jag ska inte göra allt ensam. Vi är ett lag, säger han och fortsätter:
- Att det är flera kaptener i laget påverkar inte så mycket. Vi är ett landslag och det finns många typer av spelare. Det vore dumt att köra sitt eget race och inte ta hjälp av den kompetens som finns i truppen.

Sveriges kapten beskriver truppen som homogen. Laget har byggt på kontinuitet sedan 2012 och Samuelsson menar att de alltid siktar mot samma mål. Det målet är guld i Göteborg. Men då krävs det också att man inte underskattar sina motståndare, som förmodligen helst av allt vill bräcka svenskarna.
- Det är klart att vi har en extremt bra trupp, på pappret är vi kanske det bästa laget. Men samtidigt, om vi inte gör vårt jobb kommer vi att få äta upp det. Jag tycker att det har visat sig att Tjeckien och Finland inte är så långt ifrån oss. Det är lite dagsform som avgör. Och jag förstår de andra nationerna, de vill lägga all press på oss och få det till något negativt. Men vi gillar det.

Se hela Sveriges trupp här.


Författare: Anton Rosenblad