Läktarspionen som ska göra Sverige till vinnare - Innebandy.se
2014-11-20 13:55

Läktarspionen som ska göra Sverige till vinnare


Mikael Karlberg har full koll på planen - från läktaren.


Nästan hela Sveriges VM-trupp är bara centimeter från planen under matcherna. Men inte alla. Mikael Karlberg sitter i stället på läktaren. Det gör honom dock inte mindre viktig. Tvärtom.

Coacherna i ett lag står allt som oftast bakom eller bredvid spelarna under matcherna. Mikael Karlberg sitter på läktaren. Han är nämligen läktarcoach, och analyserar Sveriges spel ur ett annat perspektiv.
- Framför allt har jag mer fokus på vad motståndarna gör. Ulf och Janne (Hallstensson och Vaara) har fokus på Sverige, men jag fokuserar på andra sidan planen, säger han.

Karlberg jobbar mycket med att försöka analysera motståndarnas styrkor och svagheter. På så sätt kan han ge tips om hur svenskarna kan stärka sitt spel under matcherna. Genom ett headset kommunicerar han med de andra coacherna på bänken. Men systemet är inte klockrent.
- Det är inte alls perfekt. Nu senast i Finland (under Euro Floorball Tour) dog batteriet på min sändare. I matchen i Scandinavium (mot Tjeckien) hamnade jag mitt i den tjeckiska klacken och hörde knappt någonting. Så det gäller att sitta på rätt ställe.

Så gott det går kommunicerar i alla fall Karlberg med de andra tränarna. Han meddelar hur motståndarna försvarar sig, hur de försöker anfalla och vad de har för mönster. Även hur de ställer upp i powerplay, boxplay och vid frislag.
- Senast tittade jag mycket på Tjeckien, hur de kontrade. Jag tittar även på hur lagen sätter ihop sina formationer och om de matchar laget på något speciellt sätt.
- Jag kommer att följa alla matcher i VM som på något sätt har med Sverige att göra. Antingen i gruppspelet eller till slutspelet. I alla fall de tolv bästa lagen kommer jag ha full koll på. Jag kommer att se många matcher, men det är bara roligt.
Har Sverige några uppenbara svagheter i sitt spel?
- Haha, om det var så hade jag aldrig avslöjat det. Men det är klart att det finns svagheter, fast de håller vi oss för oss själva. Det är det vi ska slipa på i Helsingborg under lägret.

I Göteborg gör Karlberg sitt första A-lagsvärldsmästerskap. Han har tidigare varit involverad i U19-verksamheteten och i AIK. Men nu blir det annorlunda, menar han.
- Jag har scoutat i många år. Det är ganska likt, men nu sker allt ännu snabbare och motståndarna är skickligare. Och en till skillnad är att det är så många bra spelare i det svenska laget. Jag blir förundrad att spelarna är så otroligt bra.
Hur bra är Sverige i år egentligen?
- Det är svårt att bedöma. Men Sverige vann ju VM senast och 15 spelare är kvar, samtidigt som de har blivit bättre. Om det är det bästa laget någonsin vet jag inte. Men det är en bra upplaga.

Se hela Sveriges trupp här.


Författare: Anton Rosenblad