Karaktären är Joel Kanebjörks kännetecken - Innebandy.se
2014-12-03 11:49

Karaktären är Joel Kanebjörks kännetecken


Joel Kanebjörk verkar aldrig kunna sitta stilla på bänke. Foto: Per Wiklund

Han har med sig tre matchtröjor till varje match. Tackar nej till att gymma. Och lyssnar på sin kropp till mer än hundra procent för att undvika skador. Joel Kanebjörk har lärt sig mycket av sin karriär. Och den senaste säsongen har han också utvecklats till en ännu mer ansvarsfull spelare – lagom till VM.

Han sitter sällan stilla på avbytarbänken. Joel Kanebjörk vankar oftast fram och tillbaka i stället för att vila mellan bytena. Det här är något som karaktäriserar centern, han har alltid varit likadan. Men varför gör han det?
– Det är två delar. Dels för mig själv för att hålla i gång kroppen. Det är ju många kilon att hålla i gång. Men det är också idrottspsykologi. Det handlar om att sända signaler och vara alert. Så det är ett signalsystem, säger han.

Den som är uppmärksam ser att Kanebjörk har en ny matchtröja inför varje period i en match. Den enkla anledningen är att han vill hålla sig torr – eftersom han gör av med otroligt mycket vätska under matchen. Han vet exakt vad han behöver.
– Jag är stor vilket gör att jag har stora muskelgrupper. Men jag måste fortfarande vara explosiv. Jag måste ha en lite annorlunda träning än de andra har. Jag behöver inte gymma, till exempel. I stället måste jag jobba mer på att bli mer explosiv, snarare än att bygga muskler. Och så svettas jag också mycket och gör av med mycket vätska. Jag måste värna om att lägga energi vid rätt tillfällen.

I och med att Kanebjörk tänker så mycket på sin träning har det inneburit att han har gått i princip skadefri de senaste sju åren på elitnivå. Han försöker ligga steget före för att förebygga skador. Och där har han fått experthjälp.
– Om man ligger före är skaderisken mindre. Jag har haft en tydlig dialog med naprapater om att man snarare ska ”prehaba” än att ”rehaba”. Man gör saker i förväg. Jag lyssnar noga på kroppen och bromsar upp innan något händer.

Kanebjörk har länge funnits med i landslaget. Han har gjort 55 landskamper inför VM och är en naturlig ledare. En stomme i Blågult. De här ledaregenskaperna är något han måste ta med sig till VM i Göteborg.
– De senaste åren har jag stått för en beslutsamhet när det kommer till viktiga matchmoment. Man måste ha en tydlig plan taktiskt, men också energimässigt. Det är mer en karaktärsfråga som jag står för.
 
Inför den här säsongen bytte Kanebjörk från Storvreta till AIK. Ett byte från ett topplag till ett - för närvarande - bottenlag. I Storvreta tillbringade han många säsonger. Därför var det något nytt att komma till AIK. I grunden är det samma tänk – men det skiljer sig också åt mellan klubbarna.
– Jag ska fokusera på samma sker. De har värvat mig för min karaktär också. Jag ska var tydlig i moment och i mitt spel, jag ska inte stå för några extraordinära saker. I stället ska jag bara vara jobbig för motståndarna och hjälpsam för mina medspelare, säger han och fortsätter:
– Det är inte så stora förändringar. Men i utsatta lägen (i AIK) tar jag mer ansvar offensivt och när det gäller dialogen med laget och ledningen.

Tyckte du att du hade stannat i utvecklingen i Storvreta?
– Man kan likna det vid en arbetsplats. Att vara kring samma människor och ha samma kommunikationssätt är speciellt. Min utveckling hade fortsatt i Storvreta. Men nu kom hjälpen på traven, att jag fick kastas in i nya situationer. Det handlar om att bryta mönster och kastas in i sådant man inte är van vid.

Se hela Sveriges trupp här.


Författare: Anton Rosenblad