2014-11-02 17:08

Kämpande U19-herrar föll med 3-5 mot Finland

U19-HERR. Finland gick in i mötet mot Sverige som stora favoriter efter att ha krossat Tjeckien (17-1) och Schweiz (12-4) de två första dagarna av Euro Floorball Tour. Men de fick bita i ordentligt mot vilt krigande svenskar.


Sverige slet och krigade men förlorade mot Finland och slutade trea i Euro Floorball Tour i Hämeenlinna. Foto: Per Wiklund

- En bra match med bra tempo och intensitet. De första 15 minuterna spelade vi vår bästa innebandy den här turneringen och vi visade att vi kommer att vara ett jättestarkt lag som bli jobbiga att möta i VM. Den här gruppen är stark, säger förbundskapten Fredrik Holmgren.

Finland satte högsta fart från början och skapade flest klara målchanser. Men Sverige stod för en extrem kämpainsats och stod upp ordentligt. Warbergmålvakten Tobias Jernsand gjorde några räddningar som man inte tror är möjliga.

- Han visade verkligen att han vill vara med och slåss om en målvaktsplats till VM. Han kom ut starkt, både på skyttar och som person. Väldigt bra gjort, berömmer Fredrik Holmgren.

Det svenska 1-0-målet var en individuell prestation signerad Joel Birging. Jönköpingsbacken drog en jättelöpning med bollen längs högerkanten, runt mål och in på bortre stolpen där han med en backhand satte bollen högt vid närmsta stolpen.

I det läget vädrade Sverige morgonluft och skapade ett par jättechanser. Först genom ett hårt utkast av Tobias Jernsand till Danny Estrella-Näslund som drog till direkt precis utanför stolpen. Sedan då Fredrik Björkman fick ett friläge efter passning Christoffer Andersson men målvakten Santeri Pohjonen räddade med benen.

Istället kvitterade Finland innan första periodens slut och i den andra blev det finska spelövertaget än större. Ett felpass rakt in i slottet gav Ville Lastikka helt fritt läge och då var det 2-1. Sverige blev ordentligt nedtryckta men när man äntligen fick till ett par anfall straffades man i en omställning efter ett rappt avslut från vänsterkanten av Aaro Astala.

- Vi blev lite passiva efter deras powerplay i första. De hade för mycket boll och även om vi hade ganska bra koll i försvarsspelet så är det vi som vill äga boll. De fick kommandot i andra men i slutet där vågade vi kliva upp och ta initiativet. Då spelade vi bra, fortsätter Fredrik Holmgren.

En viktig reducering till 2-3 kom i slutet av mittperioden när Marcus Karlsson, som byttes in, smög fram på högerkanten, tog ett par steg inåt i banan och tryckte in bollen i bortre.

- Han är jätteviktig för oss och det var perfekt för honom att komma in med pigga ben. Han har sett att det går och så lyckades han direkt nu också. Han förändrade matchbilden för oss.

I den tredje perioden lyfte Sverige spelet. Men ett finskt mål i boxplay fick jakten att stanna upp något. När Anton Birgersson drämde in 3-4 i svenskarnas andra powerplaychans dök också chansen till kvittering upp. Ludvig Frivold Hedenberg fick ett friläge från höger men Santeri Pohjonen stod för en räddning som skulle visa sig bli matchavgörande.

Kort därpå kom 5-3 som blev slutresultat. Finland vann därmed Euro Floorball Tour och Sverige slutade trea.

- Jag är skitsur för att vi förlorade men stolt som ledare. Killarna visade enormt hjärta. Målet här i Finland var att sätta en grupp och bli ett lag. Det tycker jag vi lyckats med. Vi har hittat en trygghet i försvarsspelet och börjat förstå anfallsspelet där vi är långt framme men inte i mål. Powerplay och boxplay har vi inte tränat på alls och där avgörs matchen, säger Fredrik Holmgren.


Tobias Jernsand, en av matchens stora spelare. Foto: Per Wiklund

Matchfakta
Finland-Sverige 5-3 (1-1, 2-1, 2-1)

Första perioden
0-1 (11.28) Joel Birging (Mathias Benckert)
1-1 (16.25) Miikka Pentikainen (Juho Sorri)

Andra perioden
2-1 (3.57) Ville Lastikka
3-1 (16.11) Aaro Astala (Olli Kinnunen)
3-2 (19.31) Marcus Karlsson (Adam Hansson)

Tredje perioden
4-2 (5.02) Olli Kinnunen (Eemil Ukkonen) i spel 4 mot 5
4-3 (10.53) Anton Birgersson (Tim Nyander)
5-3 (13.27) Ville Lastikka (Olli Kinnunen)

Så startade Sverige

Målvakt
Tobias Jernsand

Förstafemman
Jonathan Hallin
Joel Birging
​Mathias Benckert (K)
Aron Ohlsson
Ludvig Frivold-Hedenberg

Andrafemman
Rasmus Andersson
Adam Hansson
Fredrik Björkman
Christoffer Andersson
Oscar Sundgren

Tredjefemman
Kalle Henriksson
Henrik Malmgren
Tim Nyander
Philip Bringestedt
Danny Estrella-Näslund

På bänken
Martin Stolt (mv)
Anton Birgersson
Gustav Widuss
Marcus Karlsson

På läktaren
Viktor Nystedt
Tobias Claesson


Författare: Sebastian Nurmi