Här är Sveriges 30-mannatrupp till VM - Innebandy.se
2014-11-06 13:00

Här är Sveriges 30-mannatrupp till VM

Mindre än en månad återstår till VM i Göteborg – och nu släpper Sveriges förbundskapten Jan-Erik Vaara en 30-mannatrupp som snart ska bantas ner.
– Vi känner att vi försöker få in en heltäckande bild för eventualiteter inför sista svängen inför VM, säger Vaara. 

Konkurrensen om platserna till den slutgiltiga VM-truppen, som offentliggörs 17 november, är stenhård. I dag släpper Jan-Erik Vaara en trupp på 30 spelare, som i slutändan ska bestå av 20 när VM drar i gång. Den nuvarande truppen består av fyra målvakter, tio backar, sex centrar och tio ytterforwards.
– När vi har landat truppen har vi haft fokus på vissa bitar. Vi känner att vi behöver ha fyra målvakter för att vara säkra på att vi är helt täckta om vi får en eller två skador, säger Vaara.

Flera utespelare kan också spela på flera positioner. Att de är uppskrivna som backar, centrar eller forwards behöver alltså inte betyda att det är där de kommer att spela i VM 5-14 december.
– Vi har en flexibilitet bland de spelare som finns i den här truppen och det innebär att de kan spela på olika positioner. Några som är uppsatta som backar kan även gå som center och forward. Vi känner att vi får in en heltäckande bild för eventualiteter inför sista svängen inför VM.

En stor majoritet av spelarna har flera års landslagserfarenhet. Det är också något som Vaara ser som en viktig aspekt när han nu skapar sin VM-trupp.
– Vi bygger vidare på det faktumet att vi har sett det som nödvändigt att man måste ha varit med i vår verksamhet den närmaste tiden eller att man är välbekant med vårt spelsystem. En av de viktiga faktorerna är att man har varit med från förra VM på ett eller annat sätt eftersom vi hela tiden byggt ut vår play-book.

Hur fortsätter arbetet nu, fram till att den slutgiltiga truppen släpps?
– Vi måste kontinuerligt följa upp samtliga spelare. Det gör vi genom att titta på matcher via tv, webben och på plats. Sedan blir det en avstämning med klubbarna som ska göras inför sista uttagningen så att allt är i sin ordning. 

En spelare som återigen finns med i truppen är Faluns Jonas Adriansson. Han fanns med under Euro Floorball Tour i Finland senast, och visade direkt att han vill vara aktuell till VM.
– Det gick som förväntat: Väldigt bra och stabilt. Han spelar med sådana kvaliteter som vi tycker är viktiga. Han har bra rörelse och bollhantering. Han kom in i spelsystemet på ett utmärkt sätt och var helt klart godkänd, säger Vaara.

Även Mullsjös David Gillek, som just nu är avstängd från seriespel, är uttagen i 30-mannatruppen.
– David är en spelare som har mycket karaktär och rör upp mycket känslor. Samtidigt är han en spelare som lätt skulle kunna gå in i vårt tänk vad gäller hur innebandy ska spelas. Han har styrkorna att ta mycket initiativ och är fysisk och laglojal. 

Truppen i sin helhet:

Målvakter:
Johan Rehn, IBF Falun

Jon Hedlund, Pixbo Wallenstam IBK

Patrik Åman, AIK

Viktor Klintsten, Storvreta IBK

 

Utespelare:

Alexander Galante Carlström, IBF Falun

Alexander Rudd, Storvreta IBK

Anton Karlsson, Linköping IBK

David Gillek, Mullsjö AIS

Emil Johansson, IBF Falun

Henrik Stenberg, Storvreta IBK

Joel Kanebjörk, AIK

Johan Roos, Växjö IBK

Johan Samuelsson, Granlo BK

Johannes Larsson, IBF Falun

Jonas Adriansson, IBF Falun

Jonas Svahn, IBF Falun

Karl-Johan Iraeus, AIK

Kasper Hedlund, Mullsjö AIS

Kim Nilsson, Grasshoppers

Linus Henriksson, Pixbo Wallenstam IBK

Linus Nordgren, FC Helsingborg

Martin Östholm, Pixbo Wallenstam IBK

Mattias Samuelsson, Storvreta IBK

Mattias Wallgren, Warberg IC

Patrik Malmström, Pixbo Wallenstam IBK

Rasmus Enström, IBF Falun

Rasmus Sundstedt, Storvreta IBK

Rikard Eriksson, Warberg IC

Robin Nilsberth, Granlo BK

Simon Jirebeck, AIK

 


Författare: Anton Rosenblad