2014-11-01 14:16

Förlust mot Finland


Finskt jubel efter segern mot Sverige. Foto: Simon Jiracek

U19-DAM. Finland med systrarna Kauppi i spetsen fällde Sverige.
Det stod tidigt klart att Sverige skulle få en betydligt tuffare resa mot Finland än vad de fick under gårdagen mot Schweiz. Men Sverige tog ledningen i den tredje minuten efter ett mönsteranfall där Johanna Hultgren från sin vänsterkant hittade Marlene Lennartsson som kunde lägga in 1-0. En dryg minut senare slet Ellen Rasmussen sig loss och lirkade på egen hand in 2-0. Det hade på förhand talats om systrarna Kauppi och i den sjätte minuten presenterade de sig för första gången. Veera Kauppi bröt på mittplan, Sara Piispa fiskade upp bollen och hittade Oona Kauppi inne i slottet som sköt in reduceringen till 2-1. I slutminuten av den första perioden ryckte sig Veera Kauppi loss från mittplan och rundade kyligt Matilda Wirthig i det svenska målet.

Finskorna öppnade andra perioden med en frejdig offensiv. I powerplay behövde de blott 13 sekunder innan de för första gången kunde ta ledningen i matchen. Sverige var rejält tillbakapressat och finskorna kunde också utöka sin ledning när systrarna Kauppi ännu en gång visade prov på sitt fina samarbete. När sedan Oona Kauppinen i andra periodens åttonde minut satte 2-5 till sitt Finland, tog Åsa Karlsson time-out. En del justeringar gjordes i formationerna. Bland annat sattes duon som visade framfötterna under gårdagen, Clara Forssén och Isabelle Nordin Persson, samman med Johanna Hultgren.  Det gav utdelning direkt. Forssén hittade Hultgren som strax utanför målgården kunde rulla in 3-5. Minuten senare dundrade Ellen Rasmussen, från halva plan, in 4-5 i powerplay.

-Jag får en pass som gör att det är ganska öppet och den satt bra, säger Rasmussen om sitt kanonskott.


Foto: Simon Jiracek

Rasmussen slet föredömligt när Sverige krigade sig tillbaka in i matchen.

-De fick en bättre start på andra perioden. Vi kom för sent kan man säga. Men vi kände att vi fick tillbaka energin där efter ungefär halva andra, förklarar Rasmussen.

Sverige kunde också kvittera sex minuter in i tredje när Marlene Lennartsson avslutade en kontring genom att gå runt målvakten och ur snäv vinkel lägga in 5-5. Men när matchen stod och vägde som allra mest löpte Veera Kauppi återigen upp på sin vänsterkant, hittades av syrran Oona och 5-6 var ett faktum.  Sverige slet för att ta sig tillbaka ännu en gång men drabbades i tumultet av utvisningar. Daniela Westerlund utökade till 5-7 i numerärt överläge och trots att Matilda Wirthig lämnade kassen och svenskorna satte en enorm press på Finland i spel 6 mot 5, lyckades man inte få bollen i mål.

-Det känns allmänt surt just nu. De är inte det bättre laget och jag tycker vi likaväl hade kunnat vinna. De har spetsspelare precis som vi har och idag var de lite bättre än oss, säger Ellen Rasmussen som utsågs till bästa svenska spelare.

Imorgon avslutar U19-tjejerna Euro Floorball Tour mot hemmanationen Tjeckien.

Matchfakta
Sverige-Finland 5-7 (2-2, 2-3, 1-2)

Första perioden
1-0 (3.51) Marlene Lennartsson (Johanna Hultgren)
2-0 (5.06) Ellen Rasmussen
2-1 (6.13) Oona Kauppi (Sara Piispa)
2-2 (19.02) Veera Kauppi

Andra perioden
2-3 (1.13) Ella Sundström (Ellinoora Huotari)
2-4 (7.38) Veera Kauppi (Oona Kauppi)
2-5 (8.13) Oona Kauppinen (Milla Nordlund)
3-5 (10.13) Johanna Hultgren (Clara Forssén)
4-5 (11.18) Ellen Rasmussen (Moa Svanström)

Tredje perioden
5-5 (6.18) Marlene Lennartsson (Ellen Rasmussen)
5-6 (9.48) Veera Kauppi (Oona Kauppi)
5-7 (13.15) Daniela Westerlund (Ellinoora Huotari)


Författare: Johanna Gratjova