2014-11-28 09:24

Åman vill öka sitt poängsnitt


Patrik Åman ser fram emot VM i Göteborg. Foto: Per Wiklund

Sveriges heta målvakt Patrik Åman är, självklart, bäst i det defensiva spelet. Men han försöker också bidra offensivt så mycket han kan.
- Jag vill vara ett alternativ i uppspelsfasen, säger han.

40 matcher i det svenska landslagsstället. Och två assister framåt. Patrik Åman har visat att även målvakter kan skriva in sig i poängprotokollet. Och när nu VM bara är dagar bort vill han bidra ännu mer offensivt.
- Jag vet inte om jag är en av få, men jag vill vara ett alternativ i uppspelsfasen. Jag vill alltid förhöra mig om vad alternativen är för mig, säger han.
I landslaget finns en tydlig strategi om vad som ska hända på planen när Åman får tag i bollen. Han ska ha fem alternativ och han ska veta var toppspelaren tar vägen i kontringsförsöket.
- Det är väldigt uttalat vad som gäller. När vi har boxplay talar jag om väldigt noga för vår toppgubbe att när jag får bollen, då sticker han. Det kan vara Emil Johansson eller någon annan snabb spelare.

Åman tillhör den "äldre" skaran i VM-truppen. Han är nio år äldre än den yngsta (Emil Johansson) och har spelat på högsta nivån i Sverige länge. Rollen i omklädningsrummet är självklar.
- Det blir naturligt när man har varit med ett tag att inta en roll. Jag försöker bidra med den erfarenhet jag har från lång tid på en hög innebandynivå Många äldre är ganska verbala och gillar att ta ton. Jag försöker mana på laget. Det är en naturlig del av livets gång när man blir äldre.

Snittåldern i Sveriges VM-trupp är 25,8 år. Det är ett ungt landslag som har framtiden för sig. Redan i förra världsmästerskapet var 15 spelare från den nuvarande truppen med. Och Åman gillar det han ser.
- Det har verkligen hänt mycket i laget. Många 90-talister har tagit plats, det är underbart. Många 89:or är med också. Det är kul att se hur de tar för sig och visar att de är grymma innebandyspelare. De har spelat i hela sina liv.

Åman vapendragare i VM är den här gången Faluns målvakt Johan Rehn. Han gör sitt första världsmästerskap, men är redan erfaren på de stora scenerna. Rehn har två raka SM-guld och lika många Champions Cup-segrar. Så att erfarne Åman ska hjälpa Rehn är inte aktuellt, menar den förre.
- Faktum är att Johan ju har spelat betydligt många fler stormatcher på slutet, så det kanske är han som får hjälpa mig när det gäller atmosfären och omgivningen. Jag kan inte komma och säga åt honom att göra på ett speciellt sätt. Det är en känsla som får komma till honom när han är där.

Se hela Sveriges trupp här.


Författare: Anton Rosenblad