2012-11-03 16:00

U19-dam: Sverige slog Schweiz

Under lördagen spelade Sveriges U19-damer mot Schweiz i Euro Floorball Tour. Sverige tog ledningen redan efter två minuters spel genom Nathalie Jakobsson och lät aldrig Schweiz komma nära. Slutresultatet skrevs till 6-2.Adina Augustsson firar Sveriges 4-0-mål som hon själv sköt in oassisterad. Foto: Daniel Karlsson.


Sverige chockstartade matchen mot Schweiz och redan efter två minuter satte Nathalie Jakobsson 1-0 efter att hon frispelats i slottet av Matilda Sjödin. Svenskorna pressade inledningsvis Schweiz djupt ner i egen zon. Strax efter ledningsmålet fick Sverige två bortdömda mål inom loppet av en minut och såg länge ut att gå till pausvila med 1-0-ledning.

Men Denise Nordqvist ville annat. Med tjugo sekunder kvar av perioden stod hon för matchens soloprestation då hon på egen hand dribblade sig förbi det schweiziska försvaret på högerkanten och tryckte upp 2-0 i nättaket.

- Visst, vi gjorde några mål men vi hade problem med bollbehandlingen. Bolltempot var lägre och vi var inte tillräckligt aggressiva. Vi hade för få avslut och bjöd på för mycket, säger förbundskapten Åsa Karlsson som inför andra perioden ville öka aggressiviteten.

Målskyttet lossnade i mittperioden för Sverige vilket också avgjorde matchen. Efter 30 spelade minuter var ställningen 5-0 efter mål av Isabella Ström, Adina Augustsson och Elin Björkman. Schweiz hade stora problem att skapa något eget offensivt spel och fick främst slumpmässiga chanser på grund av Sveriges misstag. Den bästa chansen kom på ett straffslag i mitten av perioden, men Ramona Ludwig missade mål efter ett följsamt målvaktsspel av Amanda Hill.

- Under första halvan har vi bra intensitet och det ger resultat. Tyvärr går vi ner oss lite efter 5-0-målet. Vi bjuder på onödiga chanser och tvingas spela boxplay. Vi släpper till för mycket helt enkelt, säger Karlsson.

Schweiziska målvakten Simona Stock hade mycket att göra och gjorde det bra. Även Amanda Hill stod för flera högklassiga räddningar i matchen. Hills nolla sprack med nio minuter kvar av matchen då Ramona Ludwig rann igenom på högerkanten och satte ett lågt skott. Schweiz gjorde ytterligare ett mål, något slumpmässigt, då ett skott via en skostyrning lobbades in över en chanslös Amanda Hill. Slutsiffrorna skrevs till 6-2 efter att Tilda Flodell elegant styrt in en skottpass från Ellen Tillman.

Imorgon söndag väntar betydligt tuffare motstånd i form av de regerande U19-världsmästarna Finland.

- Vi måste spela med mycket rörelse, högt bolltempo och aggressivitet. Om vi jobbar med första tillslaget och släpper bollen till varandra som vi gjorde mot Tjeckien, så kommer finskorna få det svårt att hänga med oss, säger Karlsson.

- Jag är riktigt nöjd med hur vi agerar på den avslutande straffläggningen idag där vi gör mål på alla tre försök. Spelarna hade bestämt sig tidigt för vad de skulle göra. Jag tycker det är viktigt att vi tränar på straffar så att spelarna är självsäkra i de momenten, avslutar Karlsson.

Matchfakta
Schweiz-Sverige 2-6 (0-2, 0-3, 2-1)

Första perioden
0-1 (01.58) Nathalie Jakobsson (Matilda Sjödin)
0-2 (19.40) Denise Nordqvist (Linnea Almgren)

Andra perioden
0-3 (21.21) Isabella Ström (Linn Mikaelsson)
0-4 (24.21) Adina Augustsson
0-5 (28.53) Elin Björkman

Tredje perioden
1-5 (50.49) Ramona Ludwig (Flavia Kuratli)
2-5 (54.25) Andrea Gämperli
2-6 (57.07) Tilda Flodell (Ellen Tillman)

Straffläggning
Tilda Flodell -> Mål
Flavia Kuratli -> Mål
Elin Björkman -> Mål
Chiara Gredig -> Miss
Stina Ander -> Mål

Sverige vann straffarna med 3-1 och får en bonuspoäng i EFT.

Så startade Sverige

Målvakt
Amanda Hill

Förstafemman
Stina Ander
Linnea Almgren
Adina Augustsson
Elin Björkman
Denise Nordqvist

Andrafemman
Ida Sundberg
Linn Mikaelsson
Emma Dahlström
Ellen Willsund
Isabella Ström

Tredjefemman
Stephanie Boberg
Therese Linde
Nathalie Jakobsson
Matilda Sjödin
Frida Rydfjäll

På bänken
Beverly Smedenäs (mv)
Sara Steen
Tilda Flodell
Ellen Tillman

På läktaren
Emma Hultgren
Caroline Sundbye


Författare: Daniel Karlsson