2012-11-04 12:46

U19-dam: Sverige slog Finland och vann EFT

Söndagens EFT-final mellan Sverige och Finland slutade i klar seger för de blågula efter en riktigt stark förstaperiod. Matchen slutade 8-3.


Sveriges U19-damer vann alla matcher i EFT. Foto: Gregori Meieri, gmpx@gmx.ch. 


Förutsättningarna inför söndagens match mellan Sveriges- och Finlands U19-damlandslag var klara. Båda lagen stod på 7 poäng och vinnaren i söndagens ”final” skulle ta hem Euro Floorball Tour.

Stina Ander gav Sverige ledningen när hon från backposition sköt in 1-0. Sverige radade sedan upp ett antal mönsteranfall, men stolp- och ribbträffar räddade finskorna de gångerna.

2-0 kom tack vare ett perfekt utkast från målvakten Beverly Smedenäs vilket friställde Ellen Tillman som med enhandsfattning snyggt lyfte in 2-0. Finskorna reducerade kvickt till 2-1 men Sverige vek inte ner sig. Med drygt halva perioden spelad hade de blågula ryckt ifrån till 5-1 efter bland annat fina individuella prestationer av Matilda Sjödin och Stephanie Boberg. Den sistnämnda backen som efter en spektakulär bakom ryggen-snurr på mittplan tog sig förbi det finska försvaret och placerade in 5-1. Ställningen efter första perioden var 5-2 efter att finska Ella Sundström reducerat i slutminuterna.

- Vi startade matchen riktigt bra igen. Vi var på tårna och att leda med 5-1 efter en period är starkt mot Finland. Det kändes tryggt, säger förbundskapten Åsa Karlsson.

Mittperioden började skakigt för svenskorna som fick se Finland reducera till 5-3. Oron blev dock kortvarig. Dryga minuten senare placerade Tilda Flodell in 6-3 från vänsterkanten, assisterad av Ellen Tillman.

- Vi bjöd på finskornas mål och då började våra spelare bli oroliga. Så 6-3-målet var jätteviktigt. Det kändes som att vi stängde matchen där, finskorna kom aldrig nära efter det, säger Karlsson.

Det finska hoppet dödades definitivt i början på tredje perioden när svenskorna inom loppet av en minut tryckte in både 7-3 och 8-3 genom Sara Steen och Elin Björkman. Beverly Smedenäs, i det svenska målet, stod för en fin insats med flera svettiga räddningar och höll också nollan i slutperioden. Matchen slutade 8-3 och Sverige vann därmed Euro Floorball Tour i Schweiz.

- Vi är positiva till hur laget har anammat den nya spelidén. De har tagit stora kliv i utvecklingen individuellt och i sina femmor. Alla har varit delaktiga i den här segern så betyget kan inte bli annat än mycket väl godkänt. Vi är supernöjda med tjejerna och det ser lovande ut inför framtiden, avslutar Karlsson.

Bästa svenska poängplockare i turneringen blev Ellen Tillman som noterades för 3 mål + 5 assist.

Matchfakta
Sverige-Finland 8-3 (5-2, 1-1, 2-0)

Första perioden
1-0 (03.40) Stina Ander (Linnea Almgren)
2-0 (07.11) Ellen Tillman (Beverly Smedenäs)
2-1 (07.40) Mira Wickman (Ella Sundström)
3-1 (09.42) Elin Björkman (Frida Rydfjäll)
4-1 (09.52) Matilda Sjödin
5-1 (13.40) Stephanie Boberg
5-2 (14.42) Ella Sundström

Andra perioden
5-3 (23.37) Kristiina Järvinen (Anu Raatevaara)
6-3 (24.41) Tilda Flodell (Ellen Tillman)

Tredje perioden
7-3 (40.35) Sara Steen (Ellen Tillman)
8-3 (41.05) Elin Björkman (Stina Ander)

Straffläggning
Tilda Flodell -> Mål
Juulia Peura -> Mål
Elin Björkman -> Mål
My Kippilä -> Miss
Stina Ander -> Miss
Ella Holmberg -> Miss

Sverige vann straffarna med 2-1 och får en bonuspoäng i EFT.

Så startade Sverige

Målvakt
Beverly Smedenäs
Förstafemman
Stephanie Boberg
Caroline Sundbye
Sara Steen
Ellen Tillman
Tilda Flodell

Andrafemman
Stina Ander
Linnea Almgren
Adina Augustsson
Elin Björkman
Frida Rydfjäll

Tredjefemman
Emma Hultgren
Therese Linde
Emma Dahlström
Matilda Sjödin
Nathalie Jakobsson

På bänken
Amanda Hill (mv)
Linn Mikaelsson
Denise Nordqvist
Isabella Ström

På läktaren
Ellen Willsund
Ida Sundberg


Författare: Daniel Karlsson