2012-11-21 21:44

Svensk islossning i tredje gav seger mot FC Helsingborg

Efter två perioder utan skönspel satte svenska landslaget i en högre växel i träningsmatchen mot Svenska Superliga-laget FC Helsingborg. Sverige vann med 10-6 inför 1 523 åskådare i Halmstad Arena.

- Jag är jättenöjd med att vi tar tag i direktiven i tredje perioden – det var riktigt skönt, säger förbundskapten Jan-Erik Vaara.

Det här var landslagets näst sista match inför VM i Schweiz (2-9 december) och Helsingborg, förstärkt med tre framstående spelare från Hide-a-lite Mullsjö stod upp bra.

Första perioden började med att Joel Kanebjörk träffade stolpen efter 35 sekunder. Och Robin Nilsberth satte 1-0 efter 2.40 efter det att Linus Nordgren hittat in med en passning centralt från sin position bakom mål. Helsingborg kvitterade men svenskarna tog åter ledningen då Alexander Galante Carlströms hittade in till Kim Nilsson på stolpen som inte gjorde något misstag.

Efter en ny Helsingborgskvittering gjorde Sverige två mål på 27 sekunder och gick till en synes betryggande 4-2-ledning trots att spelet inte var optimalt. Men en svag start av mittperioden då Helsingborg gjorde tre raka mål och vände 2-4 till 5-4 ställde Sverige i problem. Rasmus Enströms 5-5 innan periodens slut bärgade dock för de blågula.

- Det går undan i den här sporten. Den är rolig på det sättet även om det inte alltid är roligt att stå vid sidan av. De gjorde mål i powerplay och det blev allmänt stökigt för oss och så ser det ut ibland, säger Jan-Erik Vaara.

Den tredje perioden gav ett helt annat svenskt spel. En bättre inställning och ett par omkastningar höjde nivån med mer aggressivitet och större beslutsamhet. Mål av Henrik Stenberg, Mattias Samuelsson, Kim Nilsson x 2 och Joel Kanebjörk gav 5-1 de sista 20 minuterna och till slut svensk seger.Kim Nilsson noterades för 2 mål + 3 assist i onsdagens match mot FC Helsingborg. Foto: Daniel Karlsson.


- Det var lite trevande på sina håll i två av femmorna. En femma, den med Kanebjörk, skötte sig alldeles utmärkt. Inför tredje blev det lite bättring överlag, säger Jan-Erik Vaara och förklarar varför förstafemman för dagen gick så bra:

- De följde riktlinjerna, hade bra energi och hade bestämt sig att de skulle visa karaktär. Det var bara för de andra två femmorna att ta efter deras exempel och det gjorde de i den tredje perioden.


Se videointervjuer efter matchen:


Sverige-FC Helsingborg 10-6 (4-2, 1-3, 5-1)

Första perioden
1-0 (2.40) Robin Nilsberth (Linus Nordgren)
1-1 (3.50) Jimmy Pettersson (Petter van Keppel)
2-1 (7.12) Kim Nilsson (Alexander Galante Carlström)
2-2 (8.31) David Gillek (Petter van Keppel)
3-2 (12.58) Linus Nordgren (Joel Kanebjörk)
4-2 (13.25) Rasmus Enström

Andra perioden
4-3 (4.09) David Gillek (Daniel Johnsson)
4-4 (10.38) Kevin Björkström (Carl Nilsson)
4-5 (12.25) David Gillek (Magnus Lindberg)
5-5 (14.25) Rasmus Enström (Kim Nilsson)

Tredje perioden
6-5 (1.24) Henrik Stenberg
7-5 (8.48) Mattias Samuelsson (Patrik Malmström)
8-5 (14.07) Kim Nilsson (Mattias Samuelsson)
8-6 (18.31) Carl Nilsson
9-6 (18.42) Mattias Wallgren (Kim Nilsson)
10-6 (19.41) Joel Kanebjörk (Kim Nilsson)

Så startade Sverige

Målvakt
Viktor Klintsten

Förstafemman
Robin Nilsberth
Anton Karlsson
Joel Kanebjörk
Rasmus Sundstedt
Linus Nordgren

Andrafemman
Mattias Wallgren
Martin Östholm
Johan Samuelsson
Rasmus Enström
Henrik Stenberg

Tredjefemman
Jesper Berggren
Mattias Samuelsson
Karl-Johan Nilsson
Alexander Galante Carlström
Kim Nilsson

På bänken
Patrik Åman (Mv)
Patrik Malmström
Alexander Rudd
Filip Stenmark

På läktaren
Johannes Larsson
Henrik Quist